Kostić preuzeo regionalni Sberbank

Kupovinom Sberbanka Gorenjska banka postaće treća po veličini na slovenačkom tržištu

2303 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Miodrag Kostić preuzeo je Sberbankove filijale u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Srbiji.

U tom će poslu banke i AEC preuzeti još pet filijala Sberbanke u regiji. Završetak transakcije zavisi od dobijanja odobrenja regulatora, prenosi SEEbiz. Kupovinom Sberbanka Gorenjska banka postaće treća po veličini na slovenačkom tržištu.

Gorenjska banka je, kažu u toj banci, potpisala pravno obavezujući kupoprodajni ugovor za kupovinu Sberbanke u Sloveniji. To je dio zajedničkog ugovora između Sberbank Europe i AIK banke, Gorenjske banke i AEC-a za sticanje filijale Sberbanke u Sloveniji, kao i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. Njihova bilansna suma iznosi 7,33 milijarde eura.

Prije potpisivanja ugovora, kako su rekli, prošao je opsežan proces koji je uključivao analizu niza opcija. Snažna regionalna prisutnost i iskustvo, jasna vizija budućeg razvoja banke i predanost pružanju visokokvalitetnih bankarskih usluga prepoznali su AIK banku, Gorenjsku banku i AEC kao najprikladnije preuzimatelje, napisali su.

Predsjednica Izvršnog odbora AIK banke i predsjednica Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić istakla je važnost zajedničkog rasta i daljeg razvoja, uz opredijeljenost za kontinuirano unapređenje usluga.

“Od 2019. godine, kada je AIK banka postala većinski vlasnik Gorenjske banke, bilježi rast poslovanja, a prati stabilna kapitalna i depozitna baza te poboljšana profitabilnost, što nas podstiče da nastavimo ulagati u ovaj dio Evrope”, rekla je.

Kao grupa, rekla je, na taj način stiču dodatnu finansijsku snagu i kredibilitet te postaju važan partner firmama koje posluju na brojnim regionalnim tržištima. "Intenzivno razvijamo proces digitalizacije, uvodimo nove bankarske proizvode, a cilj nam je uz rast poslovanja biti prepoznati kao jedna od najinovativnijih banaka i pouzdan partner našim klijentima", dodala je.

Nakon uspješnog završetka postupka preuzimanja filijale Sberbanke - banaka u Sloveniji, Sberbank Srbija, Sberbank BH Sarajevo, Sberbank Banja Luka, Sberbank u Hrvatskoj i Sberbank u Mađarskoj - bilansna suma naše bankarske grupe povećaće se na više od 11 milijardi eura, objavila je.

Predsjednik Uprave Gorenjske banke Mario Henjak istakao je mogućnosti daljeg rasta i nastavka odgovornog bankarstva. “Naša dugoročna poslovna strategija usmjerena je na povećanje tržišnog udjela i širenje poslovanja. Potpisivanjem ugovora stvaraju se nove mogućnosti za dalji rast na slovenskom tržištu i na taj način doprinosi razvoju u jednu od vodećih bankarskih grupacija u regiji, koja klijentima nudi inovativne, visokokvalitetne bankarske proizvode i usluge”, istakao je.

Bonus video: