"Rajski papiri": Ministar Nenad Popović je najbogatiji političar u Srbiji

Nakon što je 2012. godine postao potpredsjednik Narodne skupštine, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu ofšor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hong Konga i dvije firme sa Ostrva Man
245 pregleda 11 komentar(a)
Nenad Popović, Foto: Betaphoto
Nenad Popović, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 06.11.2017. 07:42h

Dokumenta procurila iz dvije agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i iz Singapura, kao i iz 19 zvaničnih kompanijskih registara, otkrivaju poslovanje različitih srpskih biznismena.

KRIK otkriva da se ime srpskog ministra bez portfelja Nenada Popovića pojavljuje u "Rajskim papirima".

Procurila dokumenta omogućuju detaljan uvid u poslovnu imperiju i bogatstvo Nenada Popovića.

Dokumenta otkrivaju da Popovićevi poslovi i imovina vrijede najmanje 75 miliona dolara (oko 64 miliona i 675 hiljada eura), a da je njihova tržišna vrijednost veća od 100 miliona dolara (oko 86 miliona i 195 hiljada eura) – što ga čini ubjedljivo najbogatijim političarem u zemlji.

Nakon što je 2012. godine postao potpredsjednik Narodne skupštine, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu ofšor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hong Konga i dvije firme sa Ostrva Man.

Advokatska kuća "Appleby" koju je Popović želio da angažuje, međutim, sprovela je istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji.

Detalje će KRIK objaviti u posebnoj priči ove nedjelje.

Istraživanje "Rajski papiri" koje predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i njemački list "Zidojče cajtung" otkriva tajne poslove svjetskih lidera, engleske kraljice, muzičkih zvijezda i poznatih korporacija. Nova dokumenta produbljuju otkrića prošlogodišnjeg projekta "Panamski papiri" kada je iz jedne od najpoznatijih agencija za osnivanje ofšor firmi procurilo 11,5 miliona dokumenata.

U projektu "Rajski papiri" učestvovao je i KRIK zajedno sa istraživačkim novinarima iz čak 95 medija i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom.

KRIK navodi da posjedovanje ofšor kompanije i poslovanje preko nje ne podrazumijeva nužno nezakonite radnje. Ove kompanije, međutim, mogu da se koriste za izbjegavanje plaćanja poreza, skrivanje vlasništva, pranje novca, kao i izbegavanje antimonopolskih zakona.

Više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dvije agencije za pružanje ofšor usluga i 19 poslovnih registara otkrivaju poslovanja najbližih saradnika svjetskih lidera – američkog predsjednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, engleske kraljice, poznatih muzičkih zvijezda poput Madone i Bona Voksa, velikih korporacija među kojima su „Nike“ i „Apple“, kao i jednog od osnivača kompanije „Microsoft“.

Bonus video: