Aktivnih slučajeva 28.541

U Hrvatskoj najviše novooboljelih od početka epidemije, širi se upotreba kovid potvrda

Zbog sve većeg pritiska na zdravstveni sistem, Nacionalni štab je najavio da se od sredine novembra proširuje upotreba kovid potvrda o vakcinisanju, preboljenju i negativnom testu za sve zaposlene u javnim i državnim službama, kao i za građane koji se koriste njihovim uslugama

2320 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je u posljednja 24 časa registrovano 6.932 novooboljelih od koronavirusa, najviše u jednom danu od početka epidemije, a umrlo je 36 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva trenutno je 28.541, među njima je 1.711 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 231. Testirano je oko 15.000 građana.

Zbog sve većeg pritiska na zdravstveni sistem, Nacionalni štab je najavio da se od sredine novembra proširuje upotreba kovid potvrda o vakcinisanju, preboljenju i negativnom testu za sve zaposlene u javnim i državnim službama, kao i za građane koji se koriste njihovim uslugama.

Obaveza kovid potvrda ranije je uvedena u zdravstveni i sistem socijalne zaštite.

Što se tiče škola, kovid potvrde će biti potrebne samo za zaposlene, dok će za učenike biti pojačane epidemiološke mjere. Oni zaposleni koji nemaju potvrdu o vakcinisanju ili preboljenju moraće dva puta sedmično da rade test na kovid koji će zasad ići na trošak poslodavca. Još nije odlučeno hoće li novim mjerama biti obuhvaćeni ugostiteljski objekti.

Šef Nacionalnog štaba i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je na konferenciji za novinare da će, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. januara kovid potvrde moći da dobiju samo oni koji su vakcinisani ili preboljeli bolest.

On je rekao da će od sutra dodatno ograničiti okupljanja, pa će tako biti zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, umjesto dosadašnjih 100, osim onih na kojima svi imaju kovid potvrde, ali uz obavezu nošenja maske i održavanje distance.

Na javnim okupljanjima na otvorenom moći će učestvovati više od 100 osoba ako imaju kovid potvrdu, uz neke izuzetke.

Sva okupljanja moraju da završe do ponoći, osim projekcije u bioskopima koje su počele do 23 časa. Svadbe, za koje su obavezne kovid potvrde, moći će da traju do dva časa po ponoći.

U Hrvatskoj je dosad protiv kovida 19 vakcinisano oko 53 odsto odraslih.