Rijeka Bosna se izlila u nekoliko gradova Zeničko-dobojskog kantona

Direktor Kantonalne uprave ZDK Džavid Aličić izjavio je za agenciju Fena da su vatrogasci i pripadnici civilne zaštite tokom noći bili angažovani u opštinama Breza, Visoko, Kakanj i Zenica

7844 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sarajevske opštine Otes, Foto: Reuters
Detalj sarajevske opštine Otes, Foto: Reuters

U nekoliko gradova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK, jedan od deset u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine) izlila se rijeka Bosna.

Direktor Kantonalne uprave ZDK Džavid Aličić izjavio je za agenciju Fena da su vatrogasci i pripadnici civilne zaštite tokom noći bili angažovani u opštinama Breza, Visoko, Kakanj i Zenica.

Povezani članci

05. Novembar 2021.

Poplave u Sarajevu, mnogi bez struje

Kako je rekao, nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, ali da je voda ušla u neke stambene i poslovne objekte.

"Bosna se već na nekim djelovima vraća u svoje korito, a nakon potpunog povlačenja vidjećemo da li će biti potrebe za angažman pumpi za vodu u mjestima i stambenim objektima u koje je prodrla voda", izjavio je Aličić.

Na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH) rijeka Usora poplavila je poljoprivredno zemljište u blizini ušća u Bosnu koja je još u svom koritu. Radi se o području u blizini Doboja.

Usora je posljednji put sredinom maja 2019. godine poplavila desetine kuća u opštini Doboj Jug. Trenutno ne ugorožava stambene objekte. Lokalni stanovnici prate nivoe vodostaja Usore i Bosne.

Prema izvještaju "Agencije za vodno područje rijeke Save" Sarajevo trenutno se bilježi povećanje vodostaja na srednjem i donjem toku rijeke Bosne.

Na hidrološkoj stanici Maglaj, na sjeveru BiH, dostignut je nivo pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, ističe se u izvještaju.

Na ostalim vodotocima na vodnom području rijeke Save bilježi se stagnacija i blago opadanje vodostaja.

Zbog izlivanja vode na put obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Rajlovac-Vogošća (u okolini Sarajeva), kao i na regionalnom putu Visoko- Ilijaš (dvadesetak kilometara od Sarajeva).

Na ovom području, kako je izjavio ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, bageri proširuju korito rijeke Bosne.

Zbog vode i zemlje na kolovozu otežano se saobraća na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic-Jablanica-Mostar, na jugu BiH.

Noć u Sarajevu protekla je mirno i bez većih intervencija, navode iz Operativnog centra Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Meteoalarm je zbog očekivanih padavina izdao žuto upozorenje za područje Mostara i Sarajeva.

Na području Mostara očekivana količina padavina je do 25 litara po metru kvadratnom, a za Sarajevo je najavljena od 15 do 25 litara.

Kako navode u upozorenju, postoji mogućnost plavljenja manjeg broja imovine, kao i ometanja aktivnosti na otvorenom.

Žuto upozorenje ukazuje na potencijalno opasno vrijeme.

Tokom petka, 5.novembra, usljed obilnih padavina evakuisano je stanovništvo iz djelova Sarajeva i Mostara.

Aktivirano je nekoliko klizišta u djelovima Sarajeva i u Hercegovini.

Veliki djelovi glavnog grada BiH su bili bez struje.

Vanredna situacija proglašena je na Palama i u Trnovu, dvadesetak kilometara od centra Sarajeva. U Istočnoj Ilidži proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Bonus video: