PRVI INTERVJU POSLIJE BJEKSTVA U MAĐARSKU

Oglasio se Gruevski: Makedoniju sam napustio jednostavno, vlast neka kaže kako sam izašao

"Vlast (Zorana Zeva) da mi pomogne? Ne. Vlast da može nešto drugo loše da mi napravi, napravila bi mi, ali ne da mi pomogne", rekao je Gruevski u intervjuu televiziji Sitel
1863 pregleda 1 komentar(a)
Gruevski, Foto: BETA/AP
Gruevski, Foto: BETA/AP

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je u prvom intervjuu poslije bjekstva u Mađarsku da je Makedoniju napustio "mnogo jednostavno" i da u tome nije imao pomoć vlasti.

"Vlast (Zorana Zeva) da mi pomogne? Ne. Vlast da može nešto drugo loše da mi napravi, napravila bi mi, ali ne da mi pomogne", rekao je Gruevski u intervjuu televiziji Sitel.

U dijelu koji je emitovan u Vijestima te televizije, on je istakao da je iz Makedonije veoma jednostavno otišao u Albaniju i da se prijavio u mađarsku ambasadu u Tirani i zatražio politički azil.

Gruevski je odbio da kaže da li je iz Makedonije izašao na legalnom ili ilegalnom prelazu ističući da prepušta da makedonska vlast sama otkrije detalje.

"Vlast se hvali da će sve da otkrije, pa neka kaže", rekao je odbjegli makedonski premijer.

On je objasnio da je u ambasadi Mađarske odlučeno da je najbolje da zbog toga što je dugo bio premijer bude "transportovan" do Mađarske, a dodao je da je sa ličnom kartom stigao od Albanije do granice Mađarske koju je prešao sa dokumentom dobijenim u mađarskoj ambasadi u Tirani.

Gruevski je rekao i da je Vlada Mađarske riješila da mu da azil zbog njegovog statusa, odnosno njegove ranije premijerske funkcije i da su zbog toga morali da ga zaštite.