"Pitanje je da li ćemo biti pametni ili budalasti"

Komšić nakon sastanka s Eskobarom: Neće biti rata u BiH, Srbija nije zaintesovana za sukob

Prema njegovim riječima, pitanje je da li "ima dovoljno budala u BiH i regiji". "Uvjerili smo se da ima. Pitanje je da li ćemo biti pametni ili budalasti i uništiti mir", kazao je Komšić.

8321 pregleda 3 komentar(a)
Komšić, Foto: Screenshot/Youtube
Komšić, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić izjavio je danas da u BiH neće biti rata i da Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nije prihvatljivo ništa što se odnosi na promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Sve što se tiče Dejtona, a SAD su potpisnice Dejtona, neće biti promijenjeno bez saglasnosti SAD. Izričito je rečeno da rata neće biti", rekao je Komšić novinarima poslije sastanka sa zamejnikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Prema njegovim riječima, pitanje je da li "ima dovoljno budala u BiH i regiji".

"Uvjerili smo se da ima. Pitanje je da li ćemo biti pametni ili budalasti i uništiti mir", kazao je Komšić.

On je naveo da su poruke koje se odnose na ponašanje zvaničnog Beograda, da Srbija nije zaintesovana za sukob u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, u vezi sa mogućim sukobima i učešću Srbije u njima bitno je šta misli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komšić je dalje naveo da SAD smatraju da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan dobrodošlo ne samo za zemlje regije, već i za samu EU. "Oni smatraju da treba pojačati pristupne procese", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Naveo je da su perspektiva regije u integracionim procesima svih šest zemalja regije.

Dodao je da je potrebno urediti odnose zemalja regije, kako bi se povećala robna razmjena i smanjile barijere za kretanja roba i usluga.

"Takođe, ocjena Eskobara je da sve što se dešava u BiH je vještačka kriza i da ne postoji realan osnov", naveo je Komšić.

Rekao je da na sastanku nije bilo govora o sankcijama pojedinim političarima u BiH niti je on to spomenuo Eskobaru.

"Šta će on pričati sa (srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom) Dodikom, ne znam. Moj utisak je da Eskobar ima podršku viših nivoa u američkoj administraciji za ovo što govori. Sve što sam rekao su bile Eskobarove riječi. Jasno je definisao pravce njihovog djelovanja u BiH i regiji", kazao je Komšić.

Dodao je da je razgovarano i o jačanju pravosuđa i borbi protiv korpucije i kriminala.

"Za takve procese uvijek ćemo imati podršku SAD", naveo je Komšić.

On je još kazao da na sastanku nije bilo riječi o promjenama Izbornog zakona niti i da američki diplomata nije tražio nikakve ustupke od "probosanskog bloka".

"Nije bilo govora o Izbornom zakonu. Eskobar nijednom riječju nije vršio pritisak na probosanski blok", kazao je Komšić. Najavljeno je da će se razgovarati o ključnim pitanjima koja se tiču korupcije, kao i da će američki diplomata pozvati domaće lidere se vrate dijalogu i postizanju kompromisa.

Džaferović: Glavna Eskobarova poruka je da su SAD garant stabilnosti BiH

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je glavna poruka sa njegovog sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom da su SAD garant bezbjednosti BiH.

"SAD su garant bezbjednosti ove zemlje i to je za mene ključna poruka. Niko ne može umanjiti izgrađeni nivo reformi. BiH mora nastaviti evropskim putem i ispunjavanjem obaveza iz usvojenog programa reformi", kazao je Džaferović poslije sastanka s Eskobarom.

Dodao je da je na sastanku istaknuto da BiH treba da ide putem regionalne saradnje.

"Moraju se raščistiti neke stvari kada je u pitanju 'Otvoreni Balkan'. Što se mene tiče, BiH treba da ide putem regionalne saradnje", kazao je Džaferović.

Dalje je naveo da je na sastanku sa Eskobarom istakao da je blokada institucija neprihvatljiva.

"Istakao sam i da je vrlo važno da se rješavaju odnosi sa susjedima. Prije svega, Ugovor o granici i finaliziranje ugovora. Neprihvatljiva je bilo kakva zamjena teritorija", naglasio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, Eskobarova poruka bila je jasna.

"Eskobar je poručio da niko nema pravo da unilateralno ruši dostignuti nivo reformi. To je veoma važna poruka. BiH mora nastaviti evropskim putem i ispunjavati svoje obaveze na tom putu", kazao je Džaferović.

Upitan da li očekuje neke konkretne poteze Eskobara, on je naveo da se nisu bavili tim pitanjima, ali da smatra da da svako onaj ko preduzme takve akcije ne može proći bez sankcija.

"Nisam se bavio (srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom) Dodikom niti sam razgovarao o njemu", zaključio je Džaferović. Poslije sastanka sa hrvatskim i bošnjačkim članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, Eskobar se sastaje sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Tokom dana, Eskobar će se u Sarajevu sastati i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a potom i sa rukovodstvom parlamenta Federacije BiH.

Američka smabasada u BiH ranije je saopštila da će Eskobar boraviti u Sarajevu i Banjaluci kako bi ponovio podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.