problematizovao zloupotrebu žrtve grada u političke svrhe

Hrvatska policija istražuje prijetnje Dežuloviću nakon kolumne o Vukovaru

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo napade, ističući da posebno zabrinjava što Ministarstvo branitelja iznosi javne osude prema novinaru, institucionalizirajući time linč novinara i zatiranje slobodne riječi

6648 pregleda 4 komentar(a)
Dežulović, Foto: TV Vijesti
Dežulović, Foto: TV Vijesti

Hrvatska policija istražuje prijetnje koje je novinar i književnik Boris Dežulović primio poslije kolumne u kojoj je problematizovao zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe, objavljeno je u Zagrebu.

„Policijski službenici, povodom saznanja i prijave građanina o primanju poruka s prijetećim sadržajem, započeli su sa sprovođenjem policijskih izviđaja koji su u toku“, rekli su u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, prenijela je agencija Hina.

Zbog kolumne pod naslovom „Je*o vas Vukovar“, objavljenog na portalu N1, Dežulović je putem društvenih mreža primio stotine prijetnji, a tekst su osudili Ministarstvo branitelja i brojna udruženja ratnih veterana.

Ministarstvo branitelja saopštilo je ranije da Dežulović u kolumni „vrijeđa žrtvu Vukovara“ i da se „svako razuman i dobronamjeran zgražava nad lakoćom kojom Boris Dežulović obezvrjeđuje žrtvu Vukovara“.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro je osudilo napade na Borisa Dežulovića ističući da je posebno zabrinjavajuće što takve javne osude prema novinaru iznosi Ministarstvo branitelja, institucionalizirajući time linč novinara i zatiranje slobodne riječi.

Udruženje je upozorilo da je Dežulović u nekoliko dana primio više od sto ozbiljnih prijetnji i prijetnji smrću od kojih je neke prijavio policiji. HND je pozvao institucije da ga zaštite od svih oblika zastrašivanja, prijetnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji podstiče važne javne rasprave kao što je ta o Vukovaru.

U saopštenju se ističe da „Dežulovićevi progonitelji uporno i namjerno javnosti podmeću tezu da je kolega tekstom grubo uvrijedio žrtvu Vukovara i njegovih građana i građanki“.

Takođe se podsjeća da je Dežulović za tekst „Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini“ objavljen 19. novambra 2013. godine dobio prestižnu nagradu European Press Prize, evropskog Pulicera za najbolji komentar u konkurenciji više od 400 novinara iz Evrope.