Uhapšena bivša hrvatska ministarka zbog malverzacija s EU novcem

Prema navodima hrvatskih medija, riječ je o poslu izrade softvera teškog oko 16,2 milona kuna, koji je 2018, u vrijeme mandata Gabrijele Žalac, dodijeljen firmi Ampelos

3188 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatska policija je, po nalogu evropskog javnog tužioca, uhapsila danas bivšu ministarku regionalnog razvoja i fonda EU Gabrijelu Žalac iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), direktora Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislava Petrica i još dvije osobe.

Kancelarija evropskog javnog tužitelja u Hrvatskoj saopštila je da se četvoro uhapšenih sumnjiči za krivična djela u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, kao i u Središnjoj agenciji za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) vezano uz postupke javne nabavke informatičkog sistema.

U saopštenju se dodaje da su u toku "hitne dokazne radnje", a po ispitivanju osumnjičenih, kancelarija javnog tužioca će donijeti odluku o daljem postupanju.

Prema navodima hrvatskih medija, riječ je o poslu izrade softvera teškog oko 16,2 milona kuna, koji je 2018, u vrijeme mandata Gabrijele Žalac, dodijeljen firmi Ampelos.

Po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca, novoformiranog tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni evropski fondovi, prije dvadesetak dana iz prostorija Ministarstva izuzeta je dokumentacija vezana za poslove s Ampelosom.

Mediji su ranije pisali da je ta firma prije dobijanja posla od Ministarstva imala samo jednog zaposlenog i borila se sa blokadama.

Zbog brojnih afera koje su je pratila, Žalac je otišla iz Ministarstva 2019, ali je i dalje članica Predsjedništva vladajućeg HDZ.

Premijer i predsjednik HDZ Andrej Plenković izjavio je danas da je iznenađen hapšenjem Gabrijele Žalac, ali da postoji pretpostavka nevinosti.

"Naš posao je borba protiv korupcije", dodao je Plenković.

Opozicija je oštro kritikovala HDZ uz ocjenu da nema razlike između Plenkovićevog i Sanaderovog HDZ.

Marijana Puljak iz stranke Centra ocijenila je da je "jedina razlika u tome da je Sanaderov HDZ manipulisao i mutio s novcima iz hrvatskog budžeta, a Plenkovićev i iz hrvatskog i iz evropskog budžeta".

Bonus video: