Božoviću prijetnje smrću nakon TV duela sa Mladićevim advokatom

"Srbija ne smije ponovo poslati poruku da je veličanje ratnih zločinaca zvanična politika, a zaštita nasilnika i onih koji prijete smrću poželjno, prihvatljivo i dozvoljeno ponašanje“, poručili su iz Akademije za razvoj demokratije

4712 pregleda 4 komentar(a)
Božović, Foto: Screenshot/N1/Youtube
Božović, Foto: Screenshot/N1/Youtube

Balši Božoviću, predsjedniku Izvršnog odbora nevladine organizacije Akademija za razvoj demokratije, poslije sinoćnjeg televizijskog duela sa advokatom Ratka Mladića Brankom Lukićem, u emisiji "Usijanje" na TV Kurir, poslato na stotine uvredljivih poruka, među njima i desetine direktnih prijetnji smrću, saopšteno je iz Akademije za razvoj demokratije.

U saopštenju se navodi da „posebno zabrinjava činjenica da su neke od njih upućene na njegov privatni broj telefona“.

„Među prijetnjama smrću se nalaze i fotografije osoba sa vatrenim oružjem, zatim i onih u zvaničnim uniformama žandarmerije Srbije, neskrivene prijetnje nasiljem, nezamislive uvrede i širenje mržnje“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, i Regionalna akademija za razvoj demokratije je, kao jedna od partnerskih organizacija i suorganizatora, nakon poziva upućenog građanima da obilježe Medjunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije „uklanjajući mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću“, dobila na adresu i naloge na društvenim mrežama, „više stotina otvorenih prijetnji smrću, najgorih uvreda, poziva na linč i prijetnji iseljavanjem iz zemlje“.

„Regionalna akademija za razvoj demokratije poziva nadležne organe da hitno reaguju, otkriju i sankcionišu počinioce. Srbija ne smije ponovo poslati poruku da je veličanje ratnih zločinaca zvanična politika, a zaštita nasilnika i onih koji prijete smrću poželjno, prihvatljivo i dozvoljeno ponašanje“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: