biće održan onlajn 9. i 10. decembra

Glas Amerike: Srbija i Kosovo će ipak biti pozvani na Samit za demokratiju koji organizuje Bajden

Portal Politiko je prošle nedjelje objavio da među 100 pozvanih zemalja i pravnih instanci nema Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, a da na listi jesu ostale ekonomije Zapadnog Balkana, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija

4084 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Srbija i Kosovo će biti pozvani na Samit za demokratiju koji organizuje američki predsjednik Džozef Bajden, saznaje Glas Amerike od izvora u Vašingtonu.

Za tu informaciju još nema zvaničnih potvrda, a Glas Amerike još nije dobio odgovor od Stejt departmenta tim povodom.

Samit za demokratiju biće održan onlajn 9. i 10. decembra i okupiće više od 100 zemalja, sa ciljem zaustavljanja demokratskog nazadovanja i erozije ljudskih prava i sloboda širom svijeta.

Portal Politiko je prošle nedjelje objavio da među 100 pozvanih zemalja i pravnih instanci nema Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, a da na listi jesu ostale ekonomije Zapadnog Balkana, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija.

U ambasadi SAD u Beogradu agenciji Beta je u utorak rečeno da u tu Bajdenovu inicijativu nisu mogli da budu uključeni svi partneri Vašingtona i da je cilj bio da se okupi regionalno i društveno-ekonomski raznolika grupa zemalja i pravnih instanci.

Na pitanje agencije Beta da li su istiniti navodi da Srbija neće biti pozvana na Samit i koji su razlozi takve odluke, portparol Ambasade SAD u Beogradu naveo je da je "cilj bio da se okupe kako zemlje sa već snažno razvijenim demokratijama tako i demokratije u nastajanju, različite po broju stanovnika, etničkom sastavu i geografskom položaju".

"Predsjednikov Samit za demokratiju jedna je od mnogih inicijativa SAD usmjerenih na unapređenje demokratije, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava širom svijeta. SAD ostaju posvećene radu sa Srbijom na unapređenju i jačanju demokratije kroz druge forume, kao i na sprečavanju nazadovanja demokratije, promovisanju poštovanja ljudskih prava i suzbijanju korupcije kako bismo zajedno dokazali da demokratske zemlje ispunjavaju potrebe svojih naroda", naveo je portparol ambasade u utorak.