Sjeverna Makedonija od danas u potpunosti vojno integrisana u NATO

Ceremoniji potpisivanja deklaracije u predsjedničkoj rezidenciji "Vila Vodno" prisustvali su predsjednik Sjeverne Makedonije i vrhovni komandant oružanih snaga Stevo Pendarovski i ministarka odbrane Radmila Šekerinska

1647 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sjeverna Makedonija od danas u potpunosti vojno integrisana u NATO, što je ozvaničeno potpisivanjem zajedničke deklaracije.

Deklaraciju su u Skoplju potpisali komandant Vrhovne savezničke komande NATO za transformaciju general Filip Lavinj i načelnik Generalštaba Armije Sjeverne Makedonije general-pukovnik Vasko Djurčinovski.

Ceremoniji potpisivanja deklaracije u predsjedničkoj rezidenciji "Vila Vodno" prisustvali su predsjednik Sjeverne Makedonije i vrhovni komandant oružanih snaga Stevo Pendarovski i ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Genarala Lavinja je neposredno prije te ceremonije u Vladi Sjeverne Makedonije primili su premijer Zoran Zaev i ministarka Šekerinska.

Kako je istaknuto, potpisivanjem zajedničke deklaracije zvanično se zaokružuje proces vojnog integrisanja Sjeverne Makedonije u komandne strukure i strukture snaga Alijanse.

Zaev je, kako je saopšteno, ocijenio da je ovo istorijski dan za Sjevernu Makedoniju, jer je od danas u potpunosti vojno integrisana u NATO.

Proces vojne integracije započeo je prije dvije i po godine kada je Sjevernoj Makedoniji upućen poziv za članstvo.

Sjeverna Makedonija je u martu 2020. postala punopravna članica te vojnopolitičke organizacije.

Premijer Zaev, Šekerinska i Lavinj su na sastanku u vladi razgovarali i o koristi Sjeverne Makedonije od članstva u NATO, kao i doprinosu stabilnosti u regionu koji garantuje investicije u ovu državu, ali i o doprinosu Sjeverne Makedonije NATO misijama.

Bonus video: