Dodik:Republika Srpska posvećena slovu Dejtona, nema plana o otcjepljenju

"Republika Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju slovo Dejtonskog sporazuma, pa to očekujemo i od međunarodne zajednice i međunarodnog faktora koji je upleten u unutrašnje stvari BiH"

3521 pregleda 3 komentar(a)
Dodik, Foto: BETAPHOTO
Dodik, Foto: BETAPHOTO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Sarajevu o situaciji u BiH sa savjetnikom u američkom ministarstvu inostranih poslova Derekom Čoletom kome je prenio da Republika Srpska ostaje posvećena slovu Dejtonskog sporazuma i poštovanju Ustava. Sastanku u Sarajevu su prisustvovala sva tri člana predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da je Čoletu prenio da je Srpska privržena politici mira i da nije spremna za sprovođenje aktivnosti koje bi ugrozile mir, ali da su druga dva člana Predsjedništva BiH, kako je rekao, uporno insistirala na mogućnostima sukoba i rata, prenijela je Radio-televizija RS (RTRS) na svom portalu.

"Republika Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju slovo Dejtonskog sporazuma, pa to očekujemo i od međunarodne zajednice i međunarodnog faktora koji je upleten u unutrašnje stvari BiH", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je američkom zvaničniku prenio da Republika Srpska nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji kao što neki pokušavaju da joj pripišu, ali da se u Srpskoj o tome priča, kao i u cijeloj BiH i regionu.

Dodik je potvrdio da je Čolet trojici članova predsjedništva BiH predao pismo od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena. U njemu se ukazuje na potrebu da se obezbijedi rad na državnom nivou, odnosno da institucije budu odblokirane, rekao je Dodik, prenosi portal Klix.ba.

Dodik je rekao da se u pismu navodi i mogućnost uvođenja sankcija.

"Piše u pismu da će Amerika ako bude primorana uvesti neke sankcije, to je za bošnjačku javnost vjerujem dobra vijest. Ja sam rekao 'samo vi uvodite sankcije, mi ćemo svoje politike'. Bilo kakvo uvođenje sankcija će samo još više radikalizovati situaciju i učiniti je nepovratnom u smislu nefunkcionisanja BiH", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da su druga dva člana predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović danas ponovo pričali o ratu: "Njima je ta opcija u glavi", a SAD-u je preporučio, da umjesto sankcija ima malo drugačiji pristup rješavanju situacije.

Rekao je da bi SAD trebalo da kažu onom ko prijeti ratom ili pokrene bilo kakvu vojnu aktivnost da će snositi vojne reperkusije od NATO ili Amerike, i da bi takav stav mogao da smiri situaciju.

Dodik je poručio da će Republika Srpska nastaviti da se političkim i pravnim sredstvima bori za sprovođenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Istakao je da Republika Srpska uvažava spoljni suverenitet BiH i unutrašnji teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Mi poštujemo pravni okvir BiH, koji je predviđen Dejtonskim sporazumom, nastavićemo pravnu borbu za poštovanje Ustava", poručio je Dodik.

Američki zvaničnik je juče doputovao u posjetu BiH.

Bonus video: