Vučić: Nastavićemo da radimo sa Vladom Crne Gore, i sa Đukanovićem bismo razgovarali kad bi on to želio

Predsjednik Srbije kazao je da ne krije prijateljstvo sa liderima DF-a Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem

21776 pregleda 26 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ta država mora i da će nastaviti da radi sa Vladom Crne Gore, a da bi razgovarali i sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, kada bi on to želio.

Na pitanje o posjeti premijera Zdravka Krivokapića Beogradu, Vučić je u TV gostovanju rekao da je njihov razgovor bio korektan, da se on ne miješa u odnose u Crnoj Gori, ali da ne krije prijateljstvo sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

"Sa njima sam sarađivao i dok smo bili u opoziciji, sastajali se u Beogradu, Podgorici, takve saradnje neću da se odreknem. Bio je korektan razgovor za Krivokapićem. Sa crnogorskom vladom moramo i nastavićemo da radimo, da želi i predsjednik Crne Gore i sa njim bismo razgovarali", rekao je Vučić.

Ocijenio je da je Srbija "nekima problem i danas" i da će biti zadovoljni samo ako Srbija nestane, ili bude toliko unižena ili uništena, da nema šanse da se podigne.

Vučić je, na konstataciju da bi u regionu neki pristali na inicijativu "Otvoreni Balkan", da nije njegov projekat, odgovorio pitanjem - da li je to protiv njega ili protiv Srbije, prenosi Tanjug.

Gostujući na TV Hepi, na navode da bi Srbija zahvaljujući "Otvorenom Balkanu" bila vodeća u regionu, Vučić je primijetio da je Srbija svakako već najsnažnija ekonomija u Zapadnom Balkanu.

"A, u čemu u ovom trenutku nije? Prirodno je da je najveća, najsnažnija ekonomija", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija nekima problem i danas, i oni će, kaže, biti zadovoljni samo ako Srbija nestane, ili bude toliko unižena, uništena, da nema šanse da bude jaka.

Dodao je, u tom kontekstu, da Aljbina Kurtija ne želi da vrijeđa, da se uvijek trudio da razgovara, da razumije drugu stranu, ali da izvuče najviše za Srbe.

"Kurti kaže da je jedini problem za Albance, koji ima ime i prezime - Aleksandar Vučić. Oni znaju da bi sa svakim drugim neuporedivo lakše ostvarili njihove interese. Znam da je Kurti u tome, u mržnji prema meni i Srbiji iskren", rekao je Vučić.

Naveo je i da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neskriveno kaže da je najveći problem Aleksandar Vučić.

"Zna on da ja vodim samostalnu politiku, ali ja sam kriv, zato što on misli da sam stajao iza litija, finansijski i na sve druge načine", rekao je Vučić.

Na pitanje da li se Đukanović javljao telefonom dok su trajale litije u Crnoj Gori prošle godine i da li su se viđali tada, Vučić je rekao da su razgovarali kada bi se sreli na nekom putovanju, u Izraelu, Briselu ili slično, a da poslije izbora u Crnoj Gori nisu razgovarali.

"Uvijek sam otvoren za razgovor, ali nikoga ne molim za razgovor. Kao predsjednik Srbije, moram sa svakim da razgovaram ko hoće da razgovara", rekao je Vučić.

Kako kaže, Đukanović misli da je on (Vučić) kriv što se podigao "srpski faktor".

"Rekao sam to i Amerikancima, svima, da smo izdvojili ukupno 12 miliona eura u srpske organizacije. Tu nema ali, mi ćemo to da povećavamo, ne da smanjujemo", rekao je Vučić.

Dodao je da će država Srbija pomoći Srpskom nacionalnom savjetu, Srpskom udruženju književnika, Matici srpskoj, SPC.

"Jesmo li ugrozili, nipodaštavali nezavisnost Crne Gore? Poštujemo njenu nezavisnost. Problem je što samo pitamo zašto Srbi nisu imali nikakva prava, ili ih imaju manje od nekih drugih, manje od Albanaca u Sjevernoj Makedoniji. Je li nelegitimno pitanje, nije po evropskim standardima", upitao je Vučić.

On je naveo da se ne može nipodaštavati 29 odsto ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi u Crnoj Gori, i da se ne može trikovima Srpska pravoslavna crkva pretvoriti u Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, pa da nacija postane nevažna.

"Zato što sam se tome suprotstavio i rekao da se znam ime te crkve, ja sam zbog toga zločinac i kriv sam. Nemam problem da to nosim sa sobom, ako sam zbog toga kriv", rekao je Vučić.

Bonus video: