Zrenjanin: Štrajk, opkoljavanje radnika, novinara i aktivista, nehumani uslovi za rad i život

Jedan dio radnika navodno želi da se vrati u Vijetnam, ali imaju problem jer su im putne isprave kod poslodavca

11191 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu, u Srbiji, danas su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smještajnih kapaciteta u kojima borave.

Nova.rs prenosi da su se na obustavu rada odlučili i kao znak podrške njihovom kolegi koji je dobio otkaz jer je govorio za medije o lošem položaju zaposlenih vijetnamskih radnika u Zrenjaninu.

Prema riječima aktivista, njemu uprava u prvi mah nije dala pasoš, zbog čega ne može da napusti Srbiju.

Aktivisti su došli automobilom po njega, uspjeli da smjeste radnika u kola, ali je privatno obezbjeđenje angažovano isključivo da čuva barake gdje su smješteni radnici, opkolilo aktiviste, sjelo na haubu automobila zabranjujući da ga izvezu, prenosi Nova.rs.

Situacija je bila na ivici incidenta, jer su istovremeno iz baraka izletjeli i ostali radnici iz Vijetnama, koji su odgurali radnike obezbjeđenja i držali ih dok automobil sa njihovim kolegom nije izašao iz kruga fabrike.

Novinarka Nova.rs Ana Lalić za N1 je kazala da su radnici uplašeni.

"Jedna grupa radnika je najavila da će stupiti u štrajk dok im se ne poboljšaju uslovi rada. A jedan dio čak navodno želi da se vrati u Vijetnam i imaju isti problem jer su im putne isprave kod poslodavca“, rekla je Lalić, dodavši da radnicima nije dozvoljeno da napuste krug fabrike.

Turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su prije pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smješteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizacija Astra, koja je i podnijela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Sinoć je došlo do novog razvoja situacije, u kojoj je blokirana ekipa novinara i snimatelja N1 koja je završila snimanje ispred baraka u kojima su smješteni radnici iz Vijetnama. Na izlasku iz industrijske zone Zrenjanin jugoistok, nepoznata osoba na nekoliko minuta automobilom je blokirala prolaz ekipi. Ta osoba je bila i danas prisutna prilikom pokušaja sprječavanja uzbunjivača da napusti krug fabrike.

Bonus video: