"RIJEČ JE RIJEČ"

Zaev u utorak napušta čelo SDSM

Zaev je rekao da bi novi predsjednik SDSM trebalo da bude i budući mandatar za sastav vlade Sjeverne Makedonije i istakao da ostaje pri javnoj objavi i i da će ostavku na mjesto premijera deponovati čim bude osigurana parlamentarna većina

3639 pregleda 2 komentar(a)
Zaev, Foto: nsdp.org.mk
Zaev, Foto: nsdp.org.mk

Premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM Zorana Zaev najavio je večeras da će u utorak ozvaničiti povlačenje sa čela najveće partije vladajuće koalicije, na kojem je od 2013. godine.

Zaev je to najavio nakon sastanka sa predsjednikom manje opzicione albanske partije Alternative Afrimom Gašijem, na kojem su razovarali o mogućem ulasku te stranke parlamentarnu većinu, ali nikakav dogovor niije postignut.

Lider SDSM je rekao da će zatražiti od organa i tijela te partije da sazovu Izvršni i Centralni odbor za utorak da može da se konstatuje njegova ostavka na mjesto predsjednika partije i da odmah počne postupak za izbor novog predsjednika SDSM.

Zaev je rekao da bi novi predsjednik SDSM trebalo da bude i budući mandatar za sastav vlade Sjeverne Makedonije i istakao da ostaje pri javnoj objavi i i da će ostavku na mjesto premijera deponovati čim bude osigurana parlamentarna većina.

"Riječ je riječ i radovaću se da ovako nešto dočekam i od drugih političara. Ako se uspije u predstojećem periodu, a vjerujem da može, da SDSM ima izabranog predsjednika, koji bi trebalo da bude budući mandatar, odnosno da predloži vladu. Kad imate novog mandatara, treba da imate i novu vladu, a ne rekonstruisanu", rekao je Zaev.

Prema njegovim riječima, ako se postupa po Ustavu, u slučaju da sada ozvaniči ostavku na mjesto premijera, do 14. decembra ne može da se stigne da se izabere novi mandatar i nova vlada, pa je logično da SDSM iskoristi ovaj period da izabere svog predsjednika.

Lideri SDSM i Alternative, Zaev i Gaši, su nakon današnjeg prvog sastanka najavili da će razgovori o eventualnoj saradnji dvije stranke biti nastavljeni, a Gaši je rekao da očekuje da nasljednik Zaeva u stranci produži razgovore, kao i da je za njega prihvatljiv nov mandatar i kompletno nova vlada.

Zaev je 31. oktobra objavio da podnosi ostavke na obje funkcije zbog poraza na lokalnim izborima, ali su organi njegove partije 9. novembra odlučili da odloži podnošenje ostavki na obje funkcije na neodređeno vrijeme da bi se stabilizovala partija, zemlja nastavila evropski put i da ne bude propuštena mogućnost da u decembru započnu pregovori sa EU.