Klimkin povukao ambasadora Ukrajine u Beogradu: "Izbjegavanje upotrebe građana Srbije kao plaćenika"

Navodi se da je poslije intervjua Aleksandroviča BIRN-u, u kom je rekao da Rusija kortisti Srbiju i da obučava srpske plaćenike da ubijaju Ukrajince, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije Ivica Tončev pozvao je Vladu u Kijevu da ambasadoru "ukažu na nedopustivost takvog ponašanja, kako Beograd ne bi bio prinuđen da preduzme korake uobičajene u takvim slučajevima"
65 pregleda 1 komentar(a)
Oleksander Aleksandrovič, Aleksandar Vučić, Foto: Https://twitter.com/OAleksandrovych/
Oleksander Aleksandrovič, Aleksandar Vučić, Foto: Https://twitter.com/OAleksandrovych/
Ažurirano: 03.11.2017. 18:26h

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksander Aleksandrovič potvrdio je za televiziju N1 da je pozvan u Kijev na konsultacije.

Navodi se da je ministar vanjskih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin na Tviteru objavio da je Aleksandrovič pozvan na konsultacije "o poštovanju međunarodnog prava i izbjegavanju upotrebe građana Srbije kao plaćenika".

N1 navodi da je ukrajinski ambasador insistirao na toj temi u posljednjim javnim nastupima.

Navodi se da je poslije intervjua Aleksandroviča BIRN-u, u kom je rekao da Rusija kortisti Srbiju i da obučava srpske plaćenike da ubijaju Ukrajince, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije Ivica Tončev pozvao je Vladu u Kijevu da ambasadoru "ukažu na nedopustivost takvog ponašanja, kako Beograd ne bi bio prinuđen da preduzme korake uobičajene u takvim slučajevima".

Ukrajinski ambasador je izjavio ovo u kontekstu teme srpskih plaćenika koji se bore na strani ruskih separatista u Ukrajini. Zvanični Kijev je već objavio identitet nekolicine Srba koji ratuju u Putinovoj plaćeničkoj vojsci "Vagner" i optužio pritom srpske vlasti za "odustvo bilo kakve reakcije".

Prema zakonu Srbije, osobe koje odlaze na strana ratišta mogu dobiti kaznu zatvora do osam godina.

Bonus video: