Srbija: SSP, DS, Narodna stranka i PSG zajedno izlaze na izbore

Potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da više nema vremena za gubljenje nema

3939 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka i Pokret slobodnih građana - stranke koje predvode Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić i Pavle Grbović - postigle su dogovor o zajedničkom izlasku na izbore, saznaje Nova.rs.

Te stranke su se sinoć saglasile da zajedno sa PSG i još nekoliko manjih partnera učestvuju na izborima na svim nivoima, piše portal.

Proteklih nedjelja bilo je dosta spekulacija o tome ko će sve iz opozicionog bloka izaći na izbore i pod kojim uslovima. Tako su prije devet dana pokret „Ekološki ustanak“ i Otvorena građanska platforma „Akcija“, iza koje stoje stranka Zajedno za Srbiju (ZZS) i njen predsjednik Nebojša Zelenović, potpisali sporazum o zajedničkom izlasku na izbore, potvrdio je Aleksandar Jovanović Ćuta iz „Ekološkog ustanka“.

U intervjuu za Nova.rs potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da više nema vremena za gubljenje.

„Pod hitno moramo da dođemo do dogovora. Nijedna stranka još nije donijela formalnu odluku da učestvuje na izborima, ali se čini da idemo u tom smjeru. Sve u svemu, do izbora je ostalo nešto više od 130 dana, što znači da nema prostora za čekanje. Vlast podriva mogućnost dogovora naših stranaka, ali vjerujem da naša stranka, SSP i DS neće nasjesti i da ćemo napraviti tu osovinu koja će okupiti mnoge druge organizacije. Što se tiče konačnog dogovora za vikend – mislim da se to ne može na taj način oročavati. Narodna stranka je spremna na svaku vrstu dogovora koji će omogućiti stvaranje jedinstva i ovo nije momenat za priču o kvotama i sličnim stvarima… To su sve periferne stvari, ključno je napraviti zdravorazumski plan koji će omogućiti rušenje ovog režima“, kazao je Aleksić.

Takođe, samostalan izlazak na izbore najavio je i pokret Dveri, potvrdio je još početkom oktobra njihov lider Boško Obradović.

Nedavno istraživanje Demostata sprovedeno u Beogradu u vezi izbora koji slijede u aprilu 2022. godine pokazalo je da većina ispitanika smatra da su šanse opozicije u udruživanju, piše Nova.rs.

To istraživanje pokazuje da 31 odsto Beograđana na pitanje koja stranka može da riješi probleme glavnog grada kažu da je to koalicija SNS i SPS, dok 14 odsto njih vjeruje da je to grupacija opozicionih stranaka oko SSP, DS i Narodne stranke. Oko sedam odsto Beograđana smatra da bi probleme mogla da riješi koalicija zelenog bloka, koju čine pokret Ne davimo Beograd, ZZS Nebojše Zelenovića i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta. Uz ostale opozicione stranke taj procenat ukupno iznosi 31 odsto.

„Ključna tema ovog istraživanja bile su izborne preferencije Beograđana. Mi do izbora imamo oko 150 dana. To vrijeme je za političke partije i koalicije veoma kratko, a za građane daleka budućnost. Tako da ne treba očekivati da ovo budu zdravo za gotovo i rezultati na izborima. U ovom istraživanju nailazimo na izlaznost od 67 odsto. Obrnuta onome koliko je prošli put bilo apstinenata i bojkotaša, toliko sada imamo onih koji su izborno opredijeljeni“, rekao je Srećko Mihailović, sociolog koji učestvuje u istraživanjima Demostata.