RAZGOVARALI NA KONFERENCIJI U MAROKU

Brnabić i Rama: Zapadni Balkan da se posveti dobrim odnosima, Kosovo ostaje tačka neslaganja

"Srbija je snažno posvećena regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, jer je ekonomija ključni pokretač svih integrativnih procesa i daljeg razvoja svih zemalja regiona", rekla je Ana Brnabić
166 pregleda 0 komentar(a)
Ana Brnabić, Edi Rama, Foto: Beta
Ana Brnabić, Edi Rama, Foto: Beta
Ažurirano: 03.11.2017. 14:55h

Premijeri Srbije i Albanije, Ana Brnabić i Edi Rama su danas ocijenili na konferenciji u Maroku da Zapadni Balkan, uprkos izazovima, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa i napretku, i da bez stabilnosti u regionu nema stabilnosti ni u EU, ali su dodali da Kosovo ostaje tačka neslaganja Albanije i Srbije.

Kosovo i jednostrano proglašena nezavisnost koju Srbija ne priznaje, ostaje tačka neslaganja Srbije i Albanije, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije koja dodaje da su se Brnabić i Rama složili da ipak postoje mnoge teme o kojima ima saglasnosti i saradnje.

Na prvoj plenarnoj sjednici Konferencije o svjetskoj politici (World Policy Conference - WPC) koja će trajati do 5. novembra u Marakešu, Brnabić i Rama su sa osnivačem i predsedavajućim Konferencije Tijeriem de Monbrijlom govorili o izazovima pred Zapadnim Balkano i Jugoistočnom Evropom i o zajedničkoj budućnosti u EU.

"Region Zapadnog Balkana, uprkos političkim, ekonomskim i društvenim izazovima sa kojima se suočava, mora da se posveti izgradnji dobrih odnosa, stabilnosti i napretku", zaključili su premijeri Srbije i Albanije, navedeno je u saopštenju.

Njih dvoje su se složili da je potrebno nastaviti i produbiti saradnju na osnovu zajedničkih interesa i ciljeva o evropskoj budućnosti regiona.

"Srbija je snažno posvećena regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, jer je ekonomija ključni pokretač svih integrativnih procesa i daljeg razvoja svih zemalja regiona", rekla je Ana Brnabić.

U saopštenju je navedeno da je na panelu posebno istaknuto da je put saradnje i pomirenja koji su nakon više od šest decenija pokrenuli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Edi Rama, primjer odgovorne politike i pozitivnih promjena.

"Iako se ne slažemo oko pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, dajemo sve od sebe da to ne utiče na konstruktivnost naših odnosa i dijalog koji smo uspostavili", izjavila je Brnabić na panelu.

Brnabić je kazala da se Srbija "uvijek čvrsto zalagala da se u međunarodnoj politici moraju poštovati međunarodno pravo i standardi".

"Oduvek smo govorili da će se 'otvoriti Pandorina kutija' ukoliko se prihvati jednostrano proglašena nezavisnost. Međunarodno pravo je tu da osigura stabilniji, predvidiviji i bezbjedniji svjetski poredak i svakako stabilniju i sigurniju Evropu", rekla je ona.

Dodala je da će Srbija uvijek prvo brinuti o kvalitetu života svih gradjana i njihovoj bezbjednosti i da se upravo zato vodi otvoren dijalog sa Prištinom.

Predsjednik Vlade Albanije, Edi Rama pohvalio je napore predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i odgovornu politiku dijaloga koju je on inicirao i dodao da je dobro što je Vlada koju vodi Ana Brnabić nastavila tu politiku i što se njeguju prijateljski odnosi dvije zemlje.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, predsjednica Vlade je naglasila da je "članstvo u EU ključni spoljnopolitički cilj Srbije", i dodala da reforme koje Srbija sprovodi na putu ka EU "treba da pokažu ne samo posvećenost evropskom putu, već prije svega da poboljšaju kvalitet života svih građana".

"Koliko je EU potrebna regionu, toliko je i region Zapadnog Balkana potreban Evropi, jer bez stabilnog regiona, nema ni stabilnosti u Evropskoj Uniji", ocijenila je Brnabić na kraju panela.

Na 10. Konferenciji o svjetskoj politici učestvuje više od 120 visokih svjetskih zvaničnika sa svih kontinenata.

Preporučujemo za Vas