Komersant: Vučić će zamoliti Putina za super povoljnu cijenu za gas

Dnevnik piše da informisani izvori u Beogradu smatraju da je predsjednik Srbije još do posjete mogao da dobije potvrdu ruske strane o povoljnoj cijeni za gas i da sada "namjerava da to predstavi kao sopstveni uspjeh"

4262 pregleda 21 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamoliće danas ruskog predsjednika Vladimira Putina za super povoljnu cijenu za gas, a povoljan ishod veoma bi išao na ruku Vučiću i njegovoj partiji uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

"Od pregovora u Sočiju u Srbiji očekuju veoma povoljnu cijenu za ruski gas", navodi list neimenovane izvore u rukovodstvu Srbije.

Dnevnik piše da informisani izvori u Beogradu smatraju da je predsjednik Srbije još do posjete mogao da dobije potvrdu ruske strane o povoljnoj cijeni za gas i da sada "namjerava da to predstavi kao sopstveni uspjeh".

Zaista, Vučić se u oktobru sreo u Beogradu sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i potpredsjednikom ruske Vlade Jurijem Borisovom, koji je kopredsjednik rusko-srpske međuvladine komisije.

Poslije susreta sa predsjednikom Srbije, Borisov je obećao da će Rusija isporučivati Srbiji gas po povoljnim cijenama, bez obzira na energetsku krizu u Evropi, podsjeća list.

"'Gasni poklon' iz Rusije bi Vučiću veoma dobrodošao. Na proljeće će u Srbiji biti istovremeno održani predsjednički i parlamentarni izbori na kojima sadašnji predsjednik računa ne samo da bude ponovo izabran, već i na ubjedljivu pobjedu njegove Srpske napredne stranke", ocjenjuje Komersant.

List dodaje da će tome doprinijeti i imidž lidera koji je od Rusije dobio "najnižu cijenu za gas u celoj Evropi".

Komersant piše i da srpska opozicija već optužuje Vučića da će cijenu za gas morati da plati političkim ustupcima.

Pored gasa, u Sočiju će se razmatrati i politička pitanja, prije svega situacija na Kosovu i na Balkanu u cjelini.

A tu se srpski i ruski prilazi ne podudaraju sasvim, iako se Vučić redovno zahvaljuje Moskvi za podršku, piše Komersant.

List dodaje da će poslije susreta u Sočiju predsjednik Srbije učestvovati na samitu demokratije koji organizuje predsjednik SAD Džozef Bajden, a na koji Rusija nije pozvana.

Bonus video: