Vučić se sastao sa Putinom: U narednih šest mjeseci plaćaće gas po istoj cijeni

"Mogu samo dvije stvari da kažem, predsjednik Putin je rekao da će biti dobro rješenje i da ćemo biti zadovoljni. I drugo, elementi o kojima smo razgovarali govore nam da ćemo imati izuzetnu cijenu i nakon tih šest najtežih zimskih mjeseci. I cijenu, i povećanje obima, vjerujem i fleksibilnost", dodao je Vučić

9457 pregleda 27 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Sočiju poslije sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da će Beograd u narednih šest mjeseci plaćati ruski gas po istoj cijeni kao do sada, 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Nakon sastanka u četiri oka i ručka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Vučić je kazao da je riječ o "nevjerovatnoj cijeni", pošto cijena gasa na berzi prelazi 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara, i dodao da je Srbija dobila i povećanje količine gasa u narednih šest mjeseci.

Vučić je kazao da je Putin "pokazao izuzetno prijateljstvo" prema Srbiji i dodao da je sa njim razgovarao i o dugoročnom ugovoru o nabavci gasa, ali da nema prava da govori o elementima dok taj dokument ne bude potpisan.

"Mogu samo dvije stvari da kažem, predsjednik Putin je rekao da će biti dobro rješenje i da ćemo biti zadovoljni. I drugo, elementi o kojima smo razgovarali govore nam da ćemo imati izuzetnu cijenu i nakon tih šest najtežih zimskih mjeseci. I cijenu, i povećanje obima, vjerujem i fleksibilnost", dodao je Vučić.

On je rekao da je Srbija, "zahvaljujući prijateljstvu" Putina, uštedjela više od 300 miliona eura, odnosno jedan nacionalni stadion, ali da je dobila i sigurnost snabdijevanja.

Vladimir Putin, Aleksandar Vučić
foto: REUTERS

"Imali smo krizu prethodnih dana, brže smo trošili gas iz Banatskog Dvora. Imali smo rezerve gasa za 15 dana, ovako smo riješili problem. Ovo je za nas kao spas. Nećemo imati problema ni sa strujom ni sa gasom, ni sa grijanjem i ukupnim snabdijevanjem. Mnogo nam je pomogao predsjednik Putin svojim odnosom", kazao je Vučić.

Naveo je da je Putin prihvatio, iako je postojeći ugovor pred istekom, da Srbiji pod istim uslovima prodaje gas, "u zimskim mjesecima i to kada je cijena gasa najviša u istoriji".

Dodao je da je to bio njegov predlog koji je Putin prihvatio.

"Rekao sam vam da nisam siguran da bih prihvatio svoj predlog da sam Putin, ali je on prihvatio. Bio je više nego fer, rekao sam kapa dolje i veliko hvala", naveo je Vučić.

Vučić je najavio da će u decembru sa Putinom putem video veze zajedno otvoriti termoelektranu toplane Pančevo, gdje će se trošiti između 300 i 350 miliona kubnih metara gasa na godišnjem nivou.

"Time dobijamo značajan resurs i za grijanje i za stvaranje električne energije", naveo je Vučić.

Bonus video: