U Sloveniji postepeno smirivanje epidemije, vlada planira vakcinaciju djece

Vlada je objavila da je u bolnicama trenutno 1.120 oboljelih, od kojih su 284 na intenzivnoj njezi. Najmlađi hospitalizovani kovid pacijent ima 26 godina, a najmlađi na intenzivnoj njezi 31 godinu

5700 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđena 2.224 slučaja zaraze koronavirusom, a epidemiološko stanje se smiruje, dok broj hospitalizovanih stagnira.

Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) objavio je danas da je smanjen i broj aktivnih zaraza, dok je broj hospitalizovanih i dalje vrlo visok, iako pokazuje znakove stabilizicije stanja, prenosi Hina.

Vlada je objavila da je u bolnicama trenutno 1.120 oboljelih, od kojih su 284 na intenzivnoj njezi. Najmlađi hospitalizovani kovid pacijent ima 26 godina, a najmlađi na intenzivnoj njezi 31 godinu.

U posljednja 24 sata od posljedica kovida-19 preminule su 23 osobe.

Kako navode slovenski mediji, nakon što je Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila vakcinaciju djece Fajzerovom vakcinom i slovenska vlada priprema imunizaciju koja se već odvija u više drugih država u Evropi i svijetu.

Agencija EU ranije je odobrila vakcinu Fajzer-Biontek za djecu stariju od 12 godina, a juče je tu vakcinu odobrila i za djecu uzrasta pet do 11 godina.

Najavljeno je da će dječije doze u zemlju stići narednog mjeseca i da će vakcinaciju obavljati pedijatri.

Slovenski infektolog Andrej Trampuž iz berlinske klinike Charite izjavio je za Slovensku televiziju da se u Njemačkoj djeca vakcinišu već duže vrijeme i da je to odlučeno jer nakon zaražavanja uprkos blažim simptomima mogu zaraziti odrasle.

Prema podacima ministarstva zdravlja, u Sloveniji je do sada potpuno zaštićeno 54,3 odsto populacije, što se smatra preniskim.

Epidemiološke mjere za božićne sajmove

Slovenačka vlada je u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa odredila uslove za održavanje božićnih sajmova na kojima će se posluživati hrana i piće na otvorenom, a odluka je stupila na snagu danas.

Kako prenosi Hina, prostor za sajmove sa štandovima moraće da budu ograđen i da ima odvojene punktove za ulazak i izlazak gostiju.

Na ulazu u lokal ili prostor gdje se odvija ugostiteljska djelatnost na vidljivom mjestu će morati da bude napisano koliko maksimalno ljudi u prostor smije da uđe.

Vlada je uvela obvezan karantinu pri ulasku u Sloveniju za osobe koje su u posljednjih 14 dana boravile u državama u kojima je potvrđena nova varijanta koronavirusa omikron.

Te osobe će karantin moći da prekinu tek nakon deset dana, s tim da PCR test koji moraju da obave bude negativan.

Odluka važi za osobe s prebivalištem u Sloveniji, dok strancima koji su boravili u zemljama u kojima je potvrđena varijanta omikron ulazak u zemlju neće biti dopušten.

Bonus video: