Ministarstvo zdravstva Kosova najavilo nove mjere zbog novog soja koronavirusa

Ministarstvo je od građana zatražilo da sprovedu mjere koje su na snazi, da se vakcinišu, dok je od nadležnih institucija zatraženo da "pažljivo" prate i preduzmu sve neophodne radnje

4410 pregleda 0 komentar(a)
Priština (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Priština (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Ministarstvo zdravstva Kosova najavilo je da će preduzeti nove mjere u zaštiti protiv novog soja koronavirusa.

"Tokom naredne nedjelje biće preispitane mjere koje su na snazi i preduzete druge mjere po potrebi", navedeno je u saopštenju.

Tokom dana takođe je održan sastanak Komiteta za koordinaciju i procjenu situacije sa pandemijom koronavirusa.

Na sastanku je zaključeno da se pandemijska situacija u zemljama u regionu, Evropi i šire pogoršala poslednjih nedjelja i, uprkos činjenici da je na Kosovu broj slučajeva virusa u poslednjim nedjeljama mali, situacija je nestabilna, posebno s obzirom na činjenicu da postoje dvije varijante u cirkulaciji, dok prve informacije sugerišu da drugu varijantu virusa - omikron, karakterišu "mnoge mutacije, brzo širinje i nema mnogo informacija o njegovoj otpornosti na vakcine".

Ministarstvo je od građana zatražilo da sprovedu mjere koje su na snazi, da se vakcinišu, dok je od nadležnih institucija zatraženo da "pažljivo" prate i preduzmu sve neophodne radnje.

Komitet je posebno pozvao osobe starije od 12 godina da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Na Kosovu su aktivna 334 slučaja zaraze koronavirusom.

Od početka procesa vakcinacije do danas vakcinisano je 1.614.212 građana dok je drugu dozu vakcinu primilo 761.003 osobe.

Bonus video: