Protest u Beogradu, traže hitno oslobađanje muškarca koji je stopirao bager

Na skupu zatraženo i da se saopšti ko je naredio policiji u Šapcu da se povuče i da potom batinaši krenu na građane, kao ida oni koji su tukli građane budu uhapšeni i procesuirani

12866 pregleda 15 komentar(a)
Sa protesta, Foto: screenshot/twitter/BBC news na srpskom
Sa protesta, Foto: screenshot/twitter/BBC news na srpskom

Na Trgu Republike u Beogradu, uz obraćanje građana koji su bili uhapšeni tokom ekoloških protesta, večeras je održan protest sa koga je poručeno da ekološki aktivisti neće odustati od zahtjeva za povlačenjem zakona o eksproprijacije i referendumu.

Na skupu je zatraženo i da se saopšti ko je naredio policiji u Šapcu da se povuče i da potom batinaši krenu na građane, kao ida oni koji su tukli građane budu uhapšeni i procesuirani.

Istaknuto je i da Šapčanin Dragan Miloravić Crni mora bude odmah pušten na slobodu, te naglašeno da građani neće odustati od svojih zahtjeva i da će protesti i sjutra biti organizovani.

Odbornik iz Valjeva Željko Trifunović je rekao da je juče protest u Valjevu bio miran dok policija nije, kako je naveo, "dobila nalog šefa mafije sa Andrićevog venca".

Trifunović je rekao i da mu to nije bilo prvo hapšenje, te da neće odustati od borbe i zbog svoje djece. Rekao je da je juče Srbija ustala i pobunila se, te dodao da to nije bio slučaj samo u velikim gradovima već i u malim mestima.

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović su ponovili da je juče u Šapcu čovjek sa bagerom krenuo na građane koji su irno protestovali, i da su iza bagera išli batinaši sa letvama i čekićima.

Zelenović je rekao i da su građani bijesni zbog svega što se dešavalo i da se na plaše.

"Juče je neko izdao naredbu da se povuče naša policija, nije to Vulinova i Vučićeva policija, to je naša policija i hoćemo da znamo ko je izdao naredbu da se povuče policija i batinaši napadnu goloruki narod", rekao je Zelenović.

Prema njegovim riječima, batinaši u Šapcu su išli i od jednog do drugog građanina i govorili im da znaju gdje stanuju.

"Znamo i mi gdje oni stanuju", rekao je Zelenović i ponovo zatražio da se "da ime" onog ko je naredio policiji da se povuče.

Veselinović je da su građani okupli u centru Beograda kako bi pokazali solidrnost i da traže da se puste svi uhapšeni.

Naglasio je i da okupljeni zahtijevaju da svi koji su tukli ljude budu uhapšeni.

Advokatica Danijela Nestorović je navela i da broj okupljenih govori da je ljudima u Srbiji "dosta svega" i da, kako je istakla, i večeras pokazuju da neće dati ni vodu ni zemlju, ni vazduh.

Aktivista iz Novog Sada Brajan Brković je naveo da su okupljeni u centar Beograda došli kako bi iskazali solidarnost i ljubav, kao i hrabrost.

Bonus video: