u izvještaju traže da se odgovorni pronađu i kazne

Savjet Evrope optužio hrvatsku policiju da zlostavlja migrante

Migranti smješteni na sjeveroistoku BiH žale se na nasilje hrvatske policije kada pokušavaju da preko "zelene granice" uđu u Hrvatsku i na to da im hrvatska policija ne omogućava da zatraže azil

3716 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Frederick Florin
Foto: Frederick Florin

Odbor Savjeta Europe za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) upoziorio je da hrvatska policija zlostavlja migrante i zatražio kažnjavanje.

Odbor je to naveo u danas objavljenom izvještaju o posjeti Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) od 10. do 14. avgusta 2020. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Migranti smješteni na sjeveroistoku BiH žale se na nasilje hrvatske policije kada pokušavaju da preko "zelene granice" uđu u Hrvatsku i na to da im hrvatska policija ne omogućava da zatraže azil.

U Izvještaju Odbor Savjeta Europe upozorava na prakse zlostavljanja migranata od strane hrvatskih policijskih službenika i obavezu da takvo zlostavljanje prestane, a odgovorni pronađu i kazne.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske odmah se oglasilo saopštenjem u kojem je navelo da nije dalo saglasnost za objavljivanje navedenog Izvještaja, i da je odluka o objavljivanju, jednostrana odluka Odbora.

"Odbor je svoj Izveštaj temeljio na neprovjerljivim informacijama iz BiH te evidentno prekoračio svoje ovlasti", saopštio je MUP Hrvatske.

U izvještaju CPT-a se navodi da hrvatska policija nije dovoljno sarađivala sa izaslanstvom Odbora i da je izaslanstvo obavilo brojne razgovore u Unsko-sanskom kantonu BiH, gdje je primilo "brojne vjerodostojne i podudarne navode o fizičkom zlostavljanju migranata od strane hrvatskih policijskih službenika (posebno pripadnika interventne policije)".