Predmet "Bosnalijek": Više pretresa u BiH zbog sumnje na korupciju i zloupotrebu položaja

"Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organizovanog kriminala, pranja novca, zloupotrebe položaja i finansijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemilionskom iznosu", saopštili su iz Tužilaštva

2191 pregleda 0 komentar(a)
Bosnalijek, Foto: Shutterstock
Bosnalijek, Foto: Shutterstock

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine danas pretresaju više objekata na više lokacija i hapse osumnjičene zbog sumnje na koruptivna kaznena djela u višemilionskom iznosu u predmetu "Bosnalijek".

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopšteno je da se pretresi i hapšenja u više bosansko-hercegovačkih gradova izvode po nalogu ove institucije.

Kompanija Bosnalijek je najveći industrijski proizvođač lijekova u BiH.

U okviru akcije "Bosnalijek" policija je i ispred kuće direktora kompanije Nedima Uzunovića.

"Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organizovanog kriminala, pranja novca, zloupotrebe položaja i finansijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemilionskom iznosu", saopštili su iz Tužilaštva.

U okviru predmeta Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna saradnja s partnerskim institucijama više država.

Nakon lišenja slobode i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Kompanija Bosnalijek je i ranije bila predmet istrage kada su 2015. godine uhapšeni čelnici ove kompanije.

Suđenje u ovom predmetu i dalje traje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, optuženi su i Šefik Handžić, Hasan Šepo, Aida Selvić i Jasmin Šepo.

Terete se za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem farmaceutske kompanije Bosnalijek i poslovnim aranžmanima s drugim firmama.

Bonus video: