Vučić preko Grenela nudi Dodikovu glavu

Kako "Vijesti" saznaju Grenel je na sastanku 1. decembra sa grupom republikanskih kongresmena, kojem je u Tramp hotelu u Vašingtonu prisustvovao i srpski ambasador Marko Đurić, Dodika predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika

56885 pregleda 85 komentar(a)
Papreno plaćene usluge lobiranja: Grenel i Vučić u januaru 2020. godine u Beogradu, Foto: Euractiv.com
Papreno plaćene usluge lobiranja: Grenel i Vučić u januaru 2020. godine u Beogradu, Foto: Euractiv.com

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio se preko lobiste Ričarda Grenela da pomogne politički pad srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Kako “Vijesti” saznaju, Grenel se 1. decembra sastao u Tramp hotelu u Vašingtonu sa grupom kongresmena iz Republikanske stranke, a sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, dugogodišnji bliski saradnik Vučića.

Grenel, koji je bio specijalni izaslanik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa za Kosovo i pregovore Beograda i Prištine, je prema saznanjima “Vijesti” na tom sastanku Dodika predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika.

Među kongresmenima koji su bili na sastanku su bili Klaudija Teni, Majk Tarner i Nikol Maliotakos. Ni oni, niti Grenel nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi tog susreta.

Grenel je na sastanku naveo da bi Vučić bio spreman da pomogne povlačenje ili uklanjanje Dodika, a da je kao alternativu nudio Željku Cvijanović. Zauzvrat, Vučić se nada da bi tako mogao da poboljša okrnjeni imidž, a naročito uoči izbora koji dolaze na proljeće.

Grupa američkih kongresmena iz Demokrata je nedavno uputila pismo američkom predsjedniku Džou Bajdenu u kojem je žestoko kritikovala predsjednika Srbije zbog navoda o korupciji i brutalnih pritisaka na medije, a zahtjevali su čak i razmatranje sankcija.

O vezama Grenela i Vučića su već ranije pisali mediji u Srbiji, a prenijeta je i tvrdnja Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose da Srbija papreno plaća Grenelove usluge, što je iz Vlade Srbije neubjedljivo demantovano. U medijima su se pojavljivali izvještaji da je Grenel bio na večeri sa Vučićem i Anom Brnabić, a isplivala je i fotografija sa Sinišom Malim iz noćnog kluba Lafajet u Beogradu.

Bez obzira što Demokrate imaju većinu, uticaj Republikanske stranke je i dalje ogroman, a nadaju se da će 2022. moći da osvoje većinu u oba predstavnička doma, pa izvor “Vijesti” navodi da zbog toga nije neobično što Vučić i dalje “drži” Grenela kao lobistu.

Cvijanović je u novembru putovala u SAD i imala sastanke sa ljudima iz Kongresa i američke administracije, ali nije bilo zvaničnih informacija o temama sastanka.

”Vijesti” saznaju i da se Vučić na Dodika “požalio” i izaslaniku Evropske unije za Balkan Miroslavu Lajčaku tokom posljednjeg susreta u Beogradu.

Bonus video: