Hrvatske zdravstvene vlasti: Smrt mladića vjerovatno povezana sa AstraZenekom

"Iako, nažalost, svi ljekovi i vakcine imaju rizik za razvoj nuspojava, koje u veoma rijetkim situacijama mogu dovesti do najtežeg ishoda, vakcine su i dalje najbolja zaštita od kovida-19, bolesti koja je dosad odnijela više od pet miliona života i od koje je samo u Hrvatskoj preminulo više od 11.000 osoba"

3845 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatska agencija za ljekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je danas da je smrt 33-godišnjeg mladića u martu ove godine vjerovatno povezana sa vakcinom protiv koronavirusa, prozvođača AstraZeneka.

U saopštenju HALMED-a navodi se da je danas zaključena ocjena prijave sumnje na nuspojavu kod 33-godišnjaka koji je umro 12 dana poslije vakcinisanja AstraZenekom.

"Stručna grupa HALMED i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) zaključila je da prijava ispunjava kriterijume prema kojima se smatra sindromom tromboze s trombocitopenijom. Uzročno-posljedična povezanost između primjene vakcine i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocijenjena je kao: vjerovatna", naveo je HALMED.

U saopštenju se navodi da je ovo jedini prijavljen slučaj sa smrtnim ishodom u Hrvatskoj. HALMED je naveo da je Evropska agencija za ljekove na osnovu ocjene prijava primljenih u evropskoj bazi nuspojava identifikovala navedeni sindrom i utvrdila da se vrlo rijetko može pojaviti uz primjenu vektorskih vakcina.

U međuvremenu su prikupljena nova saznanja vezana uz mehanizam nastanka te nuspojave, postavljanja dijagnoze i liječenja, čime su omogućeni bolji ishodi zbrinjavanja i značajno smanjen rizik od težih ishoda.

"Iako, nažalost, svi ljekovi i vakcine imaju rizik za razvoj nuspojava, koje u veoma rijetkim situacijama mogu dovesti do najtežeg ishoda, vakcine su i dalje najbolja zaštita od kovida-19, bolesti koja je dosad odnijela više od pet miliona života i od koje je samo u Hrvatskoj preminulo više od 11.000 osoba", ističe HALMED.

U saopštenju se navodi da su prijavu u predmetnom slučaju dobili u martu ove godine kada sindrom tromboze s trombocitopenijom, vezan uz vakcinisanje, nije bio poznat.

Sprovedene su dodatne pretrage i analize, a traženo je i specijalističko mišljenje na području poremećaja zgrušavanja krvi od njemačkog Instituta za imunologiju i transfuzijsku medicinu pri Univerzitetu Greifsvald.

HALMED je podsjetio da vakcinisani AstraZenekom treba da budu svjesni "vrlo male mogućnosti nuspojave sindroma tromboze sa trombocitopenijom i mogućih simptoma da bi u slučaju potrebe mogle zatražiti hitnu medicinsku pomoć koja će pomoći da se izbjegnu eventualne komplikacije".

Ljekarsku pomoć treba tražiti ako tokom tri sedmice od vakcinisanja postoji kratak dah, bol u prsima, oticanje nogu, dugotrajna bol u abdomenu, neurološki simptomi, uključujući teške ili dugotrajne glavobolje ili zamućeni vid, kao i modrice na koži udaljene od mjesta primjene vakcine.

Prema posljednjim informacijama EMA-e, do 14. oktobra 2021. godine u evropskoj bazi nuspojava primljene su 624 prijave sumnji na sindrom tromboze s trombocitopenijom na oko 69 miliona doza vakcine AstraZeneka. U Hrvatskoj je do 6. decembra primjenjeno 562.938 doza vakcine tog proizvođača, a prijavljene su 1.584 sumnje na nuspojave, od toga 81 odsto blagih ili umjerenih koje prolaze poslije nekoliko dana.

Bonus video: