"prema istraživanjima južnoafričkih ljekara"

Šekler: Omikron se duplo lakše prenosi od delta soja, ali izaziva mnogo lakšu kliničku sliku

Šekler je rekao da je "linija smrtnosti" kod omikrona "ravna i da miruje, što je najvažnije", iako je ogroman broj hospitalizovanih

6702 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Virusolog Milanko Šekler ocijenio je danas da se, prema istraživanjima južnoafričkih ljekara, novi soj korone - omikron, duplo lakše prenosi od delta soja, ali izaziva "mnogo lakšu" kliničku sliku.

"Ovdje (kod omikron soja) simptoma kao i da nemamo, klinička slika je lakša, bez upale pluća, temperature, liči na kratkotrajnu prehladu i glavni klinički znak je stravičan zamor koji traje nekoliko dana. Ohrabruje što je prosječno zadržavanje u bolnici između dva i osam dana, a mnogo ljudi je asimptomatski slučaj", kazao je Šekler za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je dodao da je "linija smrtnosti" kod omikrona "ravna i da miruje, što je najvažnije", iako je ogroman broj hospitalizovanih.

U Južnoj Africi više od 75 odsto hospitalizovanih ne trebaju nikakvu kiseoničku potporu, kazao je Šekler.

"Pandemija će se završti vrstom primirja između nas i virusa, mi smo trebali da se vakcinišemo i slušamo mjere, a virus je trebalo da postane manje virulentan, odnosno da izaziva lakše kliničke slike", istakao je Šekler.