vučić ih prethodno vratio parlamentu na ponovno odlučivanje

Vlada Srbije povlači Zakon o eksproprijaciji i mijenja Zakon o referendumu

Napraviće analizu „da li su neophodne izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promijeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo“

10935 pregleda 6 komentar(a)
Sa protesta zbog zakona, Foto: Shutterstock
Sa protesta zbog zakona, Foto: Shutterstock

Vlada Srbije odlučila je da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je parlamentu na ponovno odlučivanje vratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, piše Nova.rs.

Kako je navedeno u saopštenju, Vlada Srbije napraviće analizu „da li su neophodne izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promijeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo“.

"Na istoj sjednici, Vlada je predložila Narodnoj skupštini izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44. Pomenuti članovi odnose se na ovjeru potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma. U predlogu Vlade ukida se taksa za ovjeru potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača bude dio organa za sprovođenje referenduma. Takođe, prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu“, piše u saopštenju.