Milanović: Samit za demokratiju loša ideja za svijet

Milanović virtuelni skup vidi kao uvod u stvaranje glomaznog udruženja država koje će koristiti SAD da predvode svoj ideološki krstaški rat u eskalirajućem geopolitičkom sukobu sa Kinom i Rusijom

6271 pregleda 0 komentar(a)
Bajden 9. i 10. decembra organizuje Samit za demokratiju, Foto: Reuters
Bajden 9. i 10. decembra organizuje Samit za demokratiju, Foto: Reuters

Samit za demokratiju koji će virtuelno okupiti lidere više od sto zemalja, globalno gledano, pogrešna je ideja jer teži da podijeli svijet na dva nespojiva tabora među kojima može biti malo odnosa, a još manje razumijevanja, a ako se stvari dovedu do logičnih zaključaka, sukob je neizbježan, ocijenio je ekonomista i predavač na više američkih univerziteta Branko Milanović. Pod naslovom "Samit demokratija je loša ideja (za svijet)" Milanović piše da se na virtuelni skup koji organizuje predsjednik SAD Džozef Bajden 9. i 10. decembra može gledati na više načina ali da je najrealniji onaj koji to vidi kao uvod u stvaranje glomaznog udruženja država koje će koristiti SAD da predvode svoj ideološki krstaški rat u eskalirajućem geopolitičkom sukobu sa Kinom i Rusijom.

Autor, stručnjak za pitanja globalne nejednakosti, ocjenjuje da je sukob Kine i SAD geopolitički i ideološki dodajući da je istorija pokazala da se takvi sukobi mogu riješiti, ali da postaju opasni kada se prenesu na teren vrijednosti. "Ako jedna strana vjeruje da su vrijednosti koje ona otjelovljuje u potpunoj suprotnosti sa vrijednostima druge strane, teško je vidjeti kako se konflikt može, dugoročno gledano, izbjeći", piše Milanović. Autor vjeruje da "stvaranje asocijacije koja ukorenjuje ili učvršćuje gledište o nekompatibilnosti vrijednosti između sistema američkog tipa i sistema kineskog tipa doprinosi podizanju prvobitnog sukoba interesa na nivo gdje je kompromis skoro nemoguć".

Formalizacija sukoba primorava sve zemlje, htjele one to ili ne, da biraju stranu a takvo svrstavanje projektuje sukob SAD i Kine na cio svijet pogoršava ga, dodaje Milanović.

Bonus video: