Kancelarija za kontrolu strane imovine

SAD označile Veselinovića i Radoičića za vođe organizovane kriminalne grupe

U saopštenju se navodi da je Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe, i da je jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu

22115 pregleda 4 komentar(a)
Zvonko Veselinović, Foto: Mup.gov.rs
Zvonko Veselinović, Foto: Mup.gov.rs

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD označila je biznismene Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka, Milana Radoičića, Željka Bojića i Marka Rosića zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe, i da je jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu, prenosi N1.

Dodaje se da je njegova kriminalna grupa umiješana u šemu podmićivanja velikog spektra, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbjednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Ministarstvo finansija SAD, takođe, ukazuje da je ta organizovana kriminalna grupa bila u dosluhu sa različitim političarima u nekoliko dogovora na obostranu korist, uključujući i podmićivanje kosovskih bezbjednosnih zvaničnika početkom 2019. godine da dozvole njihove operacije krijumčarenja između Srbije i Kosova i drugi slučaj podmićivanja kosovskih graničnih bezbjednosnih zvaničnika krajem 2017. da omoguće bezbjedan prolaz krijumčarima.

N1 prenosi da su od kraja 2017, Veselinović i njegov brat Žarko imali dogovore sa političarima da pomognu pobjedu na izborima njihove partije, obezbijede političke pobjede njihovih kandidata i finansiraju kandidate sa velikim sumama novca.

Zauzvrat, ti političari bi omogućili braći kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, kao i gdje mogu da se bave svojim nelegalnim aktivnostima bez miješanja srpskih vlasti, a takođe bi pružali vlasničke poslovne informacije kako bi podržali poslovna ulaganja braće.

Dodaje se, da bi političari, takođe, nagradili braću Veselinović radeći na tome da im daju najbolje infrastrukturne ugovore.

Od kraja 2017, Veselinović i Žarko su davali donacije da bi oprali novac stečen u kriminalnim aktivnostima.

N1 navodi da je Žarko bio jedan od vođa u Veselinovićevoj organizovanoj kriminalnoj organizaciji, učestvujući zajedno sa bratom i ostalima u aktivnostima krijumčarenja, nasilnih zastrašivanja drugih kompanija, u njihovim građevinskim i infrastrukturnim projektima, kao i u projektima razvoja telekomunikacija.

Dodaje se i da su Veselinović i njegova grupa optuženi za navodnu umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića, lidera partije Sloboda, demokratija pravda, u januaru 2018. godine.

Veselinović i njegovi saradnici u kriminalnoj grupi, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić svi su imenovani u optužnici za ubistvo Ivanovića za svoju ulogu u njemu.

U saopštenju se navodi da je Radoičić bio Veselinovićev zamjenik i čak je bio lider te organizovane kriminalne grupe kada se Veselinović na kratko povukao. Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, takođe je bio, kako se dodaje, glavni za krijumčarenje oružja u Veselinovićevoj organizovanoj kriminalnoj grupi.

Braća Veselinović i Radoičić su označeni po izvršnom nalogu 13818 da su stranci koju su ili su bili lideri ili zvaničnici entiteta, uključujući i neki vladin entitet, koji je bio umiješan, ili čiji članovi su bili umiješani, u korupciju, uključujući i otuđivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine za ličnu korist, korupciju u vezi sa državnim ugovorima ili eksploatacijom prirodnih resursa, ili mito u vezi sa njihovim poslovima.

Bojić je označen da je materijalno pomagao, sponzorisao ili obezbijedio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, ili robu ili usluge za Veselinovića.

Pored toga, Ministarstvo finansija SAD je označilo devet saradnika koji su radili za ili u ime Veselinovića: Rosić, Andrija Bojić, Srđan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan i Miljojko Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković i Radule Stević.

Takođe, označene su četiri firme čiji je vlasnik ili ih je kontrolisao Veselinović: Inkop DOO Ćuprija (Srbija), Civija komerc (Srbija), S.Z.T.R. Prizma B.I. (Kosovo), Ferari Preduzeće za usluge i promet polovnim vozilima SH.A. (Kosovo).

Ministarstvo finansija SAD označio je tri firme čiji je vlasnik ili ih kontroliše Inkop: Betonjerka D.O.O Aleksinac (Srbija), Dolly Bell D.O.O (Novi Beograd, Srbija), Novi Pazar – Put D.O.O (Novi Pazar, Srbija).

Označena su i dva entiteta čiji je vlasnik ili ih je kontrolisao Žarko Veselinović: Žarko Veselinović B.I, S.T.R Kristal (Kosovo) i Nautikacentar D.O.O (Hrvatska).

Takođe su označene tri firme čiji je vlasnik ili ih je kontrolisao Stević: D.O.O Rad 028 Zvečan (Srbija), Radule Stević B.I., P.T.P. Rad (Kosovo), Rad D.O.O (Kosovo).

Označeno je i sedam entiteta čiji je vlasnik ili ih je kontrolisao Nedeljković: Markom Metal Commerce D.O.O Zvečan (Srbija), Metal-Robna kuća (Srbija), Siniša Nedeljković B.I., P.T.P. Metal (Kosovo), P.P. Robna kuća Metal B.I. (Kosovo), Farma Izvori B.I. (Kosovo), Robna kuća Metal D.O.O. (Kosovo) i Siniša Nedeljković I.B. (Kosovo).

Označene su i dvije firme koje je kontrolisao ili im je bio vlasnik Miljan Radisavljević: D.O.O MM Kom Inter Blue Donji Jasenovik (Srbija), P.P. Babudovac B.I. (Kosovo).

Ministarstvo finansija SAD je označilo i tri firme čiji su vlasnici ili su ih kontrolisali drugi članovi ove organizovane kriminalne grupe: D.O.O Babudovac Brnjak (Srbija), čiji je vlasnik ili ju je kontrolisao Miljojko Radisavljević, zatim Garac Inženjering O.O.D (Bugarska), čiji je vlasnik ili ju je kontrolisao Radojčić i Radovan Radić B.I., P.P, Eu Rr Gradnja (Kosovo), čiji je vlasnik ili je kontrolisao Radić.

Odjeljenje za spoljne poslove Ministarstva finansija SAD je označilo 16 individua i 24 entiteta u nekoliko zemalja Evrope i na Zapadnoj hemisferi prema izvršnom nalogu 13818 na čijoj meti su oni koji su počinili korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

"Transnacionalni organizovani kriminal i korupcija često idu ruku pod ruku sa efektima masovne destabilizacije po vladavinu prava i demokratiju. Ministarstvo finansija SAD će nastaviti da agresivno prekida veze između transnacionalnih kriminalnih organizacija i koruptivnih aktivnosti, posebno onih na funkcijama koji imaju povjerenje javnosti", poručio je direktor Kancelarije za kontrolu strane imovine Andrea Gacki.

O sumnjivim poslovima Radoičića i Veselinovića, ali i Veselinovićeve supruge, pisali i BIRN i CINS

BIRN je prije tri godine pisao o poslovima Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, sa kojim su kompanijama bili povezani i kako su koristili sjever Kosova i Kosovo u cjelini da uvećaju vrijednost svojih poslova i imovine.

Oni su, kako se može saznati iz prvostepene oslobađajuće presude Višeg suda u Beogradu iz februara 2015. godine, kako podsjeća BIRN, bili optuženi da su podstrekavali Dragana Ćurčića da nakon raskida ugovora o lizingu, njegova firma Euro kop zadrži 32 kamiona Hipo Alpe Adia Lizinga i preda ih na korišćenje Radoičiću i njegovom kumu Veselinoviću.

Ćurčiću je sud izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od tri i po godine. Oslobađajući dio presude za Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića potvrdio je i Apelacioni sud, a postupak za Ćurčića vratio na početak, nakon čega je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

Kako je BIRN pisao, presuda koju je dobio na osnovu zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja, "uvodi nas u mutni svijet srpskog preduzetništva u kome se poslovi sklapaju poslije pića u kafani na Kopaoniku, gdje se dugovi prelamaju korišćenjem tuđe imovine, gdje se lukrativni poslovi izgradnje i održavanja puteva dobijaju preko "veze", gde se u isto vrijeme branilo srpstvo na Kosovu, a iza te priče pomagalo u izgradnji autoputa na Kosovu pod upravom Albanaca…“

Saznaje se, navodi BIRN; da su Veselinović i Radoičić dugo u poslu, da su povezani sa nekim od najvećih kompanija u Srbiji, da su njihove partnere lizing kuće i banke vidjele kao VIP klijente i da, na kraju, ispada da je optužnica protiv njih bila politički motivisan gest i da je kao takva sa promjenom vlasti "završila u kanti za đubre" specijalnog suda za organizovani kriminal, a da su kumovi izašli čistih ruku i obraza i uspjeli u godinama nakon toga da uvećaju svoje bogatstvo i uticaj.

CINS je krajem jula ove godine u tekstu pod nazivom "Supruga Zvonka Veselinovića ušla u posao sa Nikolom Petrovićem" pisao o tome kako je Ljiljana Božović otkupila udio firme od Nikole Petrovića, kuma predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i tako ušla u posao sa solarnom energijom.

U julu ove godine je Nikola Petrović prodao 25 odsto udjela u vlasništvo firme Storenergy iz Kragujevca supruzi Zvonka Veselinovića, Ljiljani Božović. Prema ugovoru o prenosu vlasništva ona ima šest mjeseci da plati 12 miliona dinara.

Petrović i Ljiljana Božović sada imaju isti udio vlasništva, dok su suvlasnici firme Marko Vuksanović i britanski državljanin Amarjit Singh Riyait takođe sa po 25 odsto.

Prema finansijskim izvještajima, Storenergy je prošlu godinu završila sa gubitkom od oko 30 miliona dinara.

Nikola Petrović nije želio da govori za CINS o ovome.