"VISOKO NA LISTI"

Saliven: Sankcije SAD prijete bratu predsjednika Srbije

"Znamo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i mnogi u kosovskoj vladi, imaju brojne veze sa organizovanim kriminalom. Znamo da se Vučićev brat Andrej sastajao sa Zvonkom Veselinovićem"

24901 pregleda 19 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters

Dru Saliven, jedan od osnivača Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), izjavio je danas za Nova.rs da američke sankcije prijete bratu predsjednika Srbije, Andreju Vučiću.

"Znamo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i mnogi u kosovskoj vladi, imaju brojne veze sa organizovanim kriminalom. Znamo da se Vučićev brat Andrej sastajao sa Zvonkom Veselinovićem. Vjerovatno će oni biti dodati na spisak u narednih nekoliko mjeseci ili godina", rekao je Saliven u intervjuu za Nova.rs.

Komentarišući odluku administracije u SAD da uvede sankcije biznismenima s Kosova, bliskih vladajućoj stranci, u prvom redu Zvonku Veselinoviću, Saliven je rekao da vjeruje da će spisak sankcionisanih biti proširen i da će se na njemu naći i bliski ljudi Aleksandra Vučića - Nikola Petrović i Andrej Vučić, piše Nova.rs.

"Pretpostavljam da su ljudi, poput Petrovića i Andreja Vučića, visoko na listi onih koji prave spiskove za sankcionisanje", rekao je američki novinar.

Prema njegovim rečima, američka vlada identifikuje i sankcioniše one koji su spona vlade i organizovanog kriminala.

Ocijenio je da Vučić primjenjuje politiku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Rusije Vladimira Putina, koji "svoje veze sa organizovanim kriminalom redovno upotrebljavaju kao tajni ogranak vlasti".

"Vlade poput SAD i EU vjerovatno neće sankcionisati Vučića. Nisu sankcionisali ni važnije ličnosti, poput mađarskog premijera Viktora Orbana, niti kuma svih korumpiranih lidera - Vladimira Putina", dodao je Saliven.