Kovačevski izabran za novog predsjednika SDSM: Podržao ga i Zaev

Nakon izbora za predsjednika SDSM, 47-godišnji Kovačevski je rekao da je njegov prethodnik konsolidovao stranku u mnogo teškim uslovima, uveo državu u NATO i doveo je pred vrata pregovra sa EU i istakao je da će nastaviti put demokratskog razvoja i brige za sve, koji je Zaev ostavio partiji u amanet

4157 pregleda 1 komentar(a)
Despotovski, Kovačevski, Zaev i Remenska, Foto: SDSM
Despotovski, Kovačevski, Zaev i Remenska, Foto: SDSM

Za novog predsjednika Socijaldemokrastkog saveza Makedonije (SDSM), najveće makedonske vladajuće partije, večeras je izabran zamjenik ministra finansija Dimitar Kovačevski, kojeg je podržao dosadašnji lider partije i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Kovačevski je na vanrednim unutarpartijskim izborima pobijedio direktora Direkcije za tehnološko-industrijske razvojne zone Jovana Despotovskog i bivšu potpredsjednicu SDSM i parlamenta Sjeverne Makedonije Frosinu Remensku.

Prema informacijama Centralne izborne komisije SDSM, za Kovačevskog je na neposrednim stranačkim izborima koji su održani na 194 glasačka mjesta u cijeloj zemlji glasalo 37.649 članova, za Despotovskog 3.319, a za Remensku 2.836, dok su 602 listića bvila nevažeća.

Nakon izbora za predsjednika SDSM, 47-godišnji Kovačevski je rekao da je njegov prethodnik konsolidovao stranku u mnogo teškim uslovima, uveo državu u NATO i doveo je pred vrata pregovra sa EU i istakao je da će nastaviti put demokratskog razvoja i brige za sve, koji je Zaev ostavio partiji u amanet.

"Večeras je SDSM pobjednik. Večeras je SDSM održao još jednu lekciju iz demokratije. Večeras svi možemo da slavimo zbog uspješnih izbora, ali od sjutra moramo da zasučemo rukave i da se uhvatimo posla. Na nama je odgovrnost za sve što se dešava u partiji, ali i u državi u godinama koje slijede. Mi smo stub progresivnog dijela društva i građani sa pravom od nas očekuju napredak", rekao je Kovačevski, za kojeg se očekuje da će biti mandatar nove vlade nakon povlačenja Zaeva.

Dosadašnji lider Zaev, koji je na čelu SDSM od 2013. podnio je usmenu ostavku na mjesto predsjednika stranke i premijera, nakon ubjedljivog poraza na lokalnim izborima od konkurentske VMRO DPMNE.

Ostavku na mjesto partijskog lidera, Zaev je ozvaničio 26. novembra podnoseći je strančkom organima, koji su je konstatovali, dok je 5. decembra rekao da se njegovi dani na poziciji premijera S,everne Makedonije "broje ned,eljama", odnosno da će ostati do mogućeg r,ešenja spora sa Bugarskom za koji očekuje da bi mogao da bude riješen do polovine januara naredne godine.

Ranije je predsjednik opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski drugi put izabran za lidera te konzervativne makedonske partije.

Bonus video: