Brnabić: Otvaranje klastera četiri veliko priznanje za Srbiju, potrebno 10 milijardi eura za usklađivanje

Srpska premijerka je istakla da se novom metodologijom proširivanja EU sad prešlo i na političko upravljanje tim procesom, i naglasila da srpske vlasti zahvaljujući konsolidaciji srpske privrede imaju sredstva da nastave reforme naročito na poljima vladavine prava, kao i očuvanja prirodne sredine i energetske tranzicije

2689 pregleda 4 komentar(a)
Brnabić, Foto: Reuters
Brnabić, Foto: Reuters

Otvaranje klastera četiri u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom (EU) za Srbiju je veliko priznanje, izjavila je u Briselu predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić i predočila da će za privredni, energetski i cilj zaštite prirodne sredine biti potrebno oko deset milijardi eura da bi se Srbija usaglasila s preobražajem u EU u idućim decenijama.

Ana Brnabić je to izjavila na pitanje agencije Beta koliko je finansijskih sredstava nužno za "zeleni preobražaj" privrede i očuvanje okoline, pošto je danas na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija otvoren klaster četiri Zelena agenda i održiva povezanost, koji obuhvata četiri poglavlja, i to Transportna politika (četiri), 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Srpska premijerka je istakla da se novom metodologijom proširivanja EU sad prešlo i na političko upravljanje tim procesom, i naglasila da srpske vlasti zahvaljujući konsolidaciji srpske privrede imaju sredstva da nastave reforme naročito na poljima vladavine prava, kao i očuvanja prirodne sredine i energetske tranzicije.

Predsjedavajući slovenački državni sekretar za Evropu Gašper Dovžan je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da za EU proširivanje ostaje strategijski važan proces u cilju učvršćenja mira i stabilnosti na kontinentu.

Dovžan je naglasio važnost otvaranja klastera četiri, kao i očekivanje EU da vlasti u Beogradu napreduju u reformama vladavine prava, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i sređivanju odnosa s Kosovom.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je otvaranjem klastera četiri Srbija ostvarila važan korak u pristupnom procesu Uniji, podvukavši je to takođe snažan politički znak da EU želi Srbiju u svojim redovima.

Varhelji je predočio da je izazov za Srbiju, ali i EU da se ostvare ciljevi "zelenog preobražaja" ekonomije, transporta, očuvanja prirodne sredine i objasnio da će u tom cilju biti obezbijeđena i znatna sredstva kroz ekonomsko-investicioni plan Unije za Zapadni Balkan.

Evropski komesar je dodao da je otvaranje klastera četiri takođe priznanje za napredak Srbije u reformama ustava i pravosudnog sistema, a podsjetio je i da je Evropska komisija dala "zeleno svjetlo" i za otvaranje klastera tri o konkurentnosti i sveobuhvatnom privrednom rastu.

Varhelji je naveo da sad slijedi "snažan posao" za srpske vlasti ka zatvaranju poglavlja u klasteru četiri, a stavio je do znanja da je napredak Srbije u reformama vladavine prava i normalizaciji odnosa od ključne važnosti za sveukupni ritam procesa pregovora s EU.

Bonus video: