Janša: U Sloveniji otkrivena zaraza omikron sojem koronavirusa, klaster u Ljubljani

"Otkriće omikrona bi moglo da najavi novi talas", rekao je ministar zdravlja Janez Poklular ukazujući na činjenicu da trend opadanja broja novih infekcija usporava

2977 pregleda 4 komentar(a)
Janša, Foto: Screenshot/Youtube
Janša, Foto: Screenshot/Youtube

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze omikron sojem koronavirusa, rekao je premijer Janez Janša i naveo da je klaster infekcija sa ovom varijantom otkriven u Ljubljani.

"Slovenija se pridružila spisku zemalja u kojima je registrovan ovaj visoko zarazni soj", rekao je Janša u slovenačkom parlamentu, prenosi STA.

Direktor Instituta za mikrobiologiju i imuniologiju, Miroslav Petrovec, rekao je na konferenciji za novinare da je omikron varijanta pronađena u četiri uzorka, od kojih su svi u Ljubljani.

Uzorci su uzimani od 29. novembra do 6. decembra, a jedna osoba zaražena omikronom već je preležala kovid prošle godine.

"Otkriće omikrona bi moglo da najavi novi talas", rekao je ministar zdravlja Janez Poklular ukazujući na činjenicu da trend opadanja broja novih infekcija usporava.

On je pozvao građane da se vakcinišu, a medicinsko osoblje da pošalje jasnu poruku ljudima da je vakcinacija sigurna i efikasna.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata registrovano 1.712 novih slučajeva koronavirusa, svaki treći test je bio pozitivan, a umrlo je 11 ljudi.

Bonus video: