sljedeći protest u subotu ispred vlade republike srbije

Jovanović: Protesta će biti dok se Rio Tinto i pravno ne okonča

„Narod ne želi ‘Rio Tinto’, nemoguće je sprovesti taj projekat i da se to formalno i pravno okonča i da izbacimo više ‘Rio Tinto’ i iz glave i iz zemlje“, rekao je Jovanović

2199 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Shutterstock
Sa protesta, Foto: Shutterstock

Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da povlačenje Prostornog plana grada Loznice, kojim je predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, nije konačno rješenje i istakao da će protesta biti dok se projekat kompanije "Rio Tinto" formalno i pravno ne okonča.

„Mi tražimo konačno rješenje. Ova agonija zvana ‘Rio Tinto’, vrijeme je da se ona okonča. Bolje je da to uradimo sad, nego da se razvlačimo sa (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučićevim ustupcima u nedogled“, rekao je Jovanović za agenciju Beta.

On je istakao da sve zavisi od predsjednika Srbije, koji celu priču „posmatra kroz prizmu izbora i zbog toga pristaje na sve“.

„Pristaje na jedno, na drugo, na treće i mrcvari celu priču. Sad je prilika da se to završava, to zavisi od njega. I uradiće to prije ili kasnije, ali on to kalkuliše sve gledajući na izbore, zato to radi“, naglasio je Jovanović.

Pitanje je, kako je rekao Jovanović, samo kada će to da se desi.

„Mi smo ‘Rio Tinto’ već protjerali, samo je pitanje kad, samo je pitanje vremena“, kazao je on.

Jovanović je najavio novi protest za subotu u 14 časova ispred Vlade Srbije, gdje će glavni zahtev biti poništavanje svih upravnih akata koje je Srbija izdala kompaniji „Rio Tinto“.

„Narod ne želi ‘Rio Tinto’, nemoguće je sprovesti taj projekat i da se to formalno i pravno okonča i da izbacimo više ‘Rio Tinto’ i iz glave i iz zemlje“, rekao je Jovanović.

Dodao je da više nema potrebe da se ranije najavljeni protest u Loznici održi, jer će Prostorni plan tog grada biti povučen.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u utorak da će taj plan biti povučen na sljedećoj sednici Skupštine grada Loznica, kao i da će država ubuduće „drugačije razgovarati“ sa kompanijom „Rio Tinto“ i sličnim kompanijama.