Evropski parlament će izglasati rezoluciju o Linglongu i ekološkim demonstracijama u Srbiji

Između ostalog se u usaglašenom tekstu izražava duboka zabrinutost zbog ozbiljnih problema korupcije i vladavine prava u oblasti životne sredine, te opšteg nedostatka transparentnosti i procjene uticaja infrastrukturnih projekata na životnu sredinu i društvo, uključujući kineske investicije i zajmove, kao i multinacionalne kompanije", kao npr. Rio Tinto

1634 pregleda 2 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Shutterstock
Evropski parlament, Foto: Shutterstock

Evropski parlament će na plenarnoj sjednici u četvrtak, 16. decembra, izglasati rezoluciju o prinudnom radu u fabrici Linglong i ekološkim protestima u Srbiji, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Radi se o usvajanju rezolucije po ubrzanoj proceduri što je posljedica nedavnih dešavanja u toj zemlji.

Političke grupacije u Evropskom parlamentu su usaglasile zajednički tekst u kome će, između ostalog, izrazitu duboku zabrinutost zbog “navodnog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima u slučaju 500 Vijetnamaca na gradilištu kineske fabrike Linglong u Srbiji”.

Očekuje se da evroposlanici upute poziv vlastima u Srbiji da pažljivo istraže slučaj i da obezbijede poštovanje osnovnih ljudskih prava, posebno prava radnika u fabrici i da Evropskoj uniji dostave zaključke svojih istraga, kao i da počinioce pozovu na odgovornost.

Poseban poziv će uputiti srpskim vlastima da omoguće slobodan i nesmetan pristup fabrici Linglong u Zrenjaninu i smještajnim objektima vijetnamskih radnika za NVO, organizacije civilnog društva, zvaničnike EU i druge zvaničnike iz međunarodnih organizacija.

Između ostalog se u usaglašenom tekstu izražava duboka zabrinutost zbog ozbiljnih problema korupcije i vladavine prava u oblasti životne sredine, te opšteg nedostatka transparentnosti i procjene uticaja infrastrukturnih projekata na životnu sredinu i društvo, uključujući kineske investicije i zajmove, kao i multinacionalne kompanije, “kao npr. Rio Tinto”.

U nacrtu teksta rezolucije izražava se duboka zabrinutost te osuđuje nasilje “ekstremističkih i huliganskih grupa” protiv mirnih ekoloških demonstracija, a evroparlamentarci će izraziti i žaljenje zbog količine sile koju je policija upotrijebila protiv demonstranata.

Evropski zastupnici će putem rezolucije izraziti i zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana.

Uputiće se takođe poziv Srbiji “da ojača svoje zakonske standarde za kineske poslovne aktivnosti”. Takođe će se naglasiti, kako piše u tekstu, da bi zakoni o radu i zaštiti životne sredine u Srbiji trebalo da se primjenjuju i na kineske kompanije koje posluju u zemlji.

Inače, u nacrtu rezolucije je znatan prostor posvećen stanju u slobodi izražavanja u Srbiji.

“Evropski parlament žali zbog pogoršanja slobode medija i porasta uvrjedljivog jezika, zastrašivanja, pa čak i govora mržnje prema poslanicima parlamentarne opozicije, nezavisnim intelektualcima, nevladinim organizacijama, novinarima i istaknutim pojedincima, koji koriste i članovi vladajućih partija, čija je odgovornost da postupaju sa poštovanjem prema svima”, navodi se u tekstu o kojem će se glasati 16. decembra u Strasbourgu.

Pozvaće se nadležne vlasti da preduzmu hitne mjere za garantovanje slobode izražavanja i nezavisnosti medija i da obezbijede odgovarajuće istrage ovih slučajeva.

Posebnu zabrutnost ovom rezolucijom, zastupinici EP će izraziti zbog nedavnih napada na liderku Ujedinjene opozicije Marinku Tepić, kako se navodi u tekstu, “na osnovu njenog etničkog porijekla, a koji su se desili na TV kanalu koji sponzoriše vlada”.

Takođe se navodi da sa zabrinutošću primjećuju da se rad organizacija civilnog društva i NVO-a odvija u okruženju koje nije otvoreno za kritiku.

Bonus video: