Zatražili od Vučića da do Božića otjera Rio Tinto iz Srbije

Organizatori protesta su najavili da će u suprotnom, Vučić "imati opštu mobilizaciju širom Srbije"

7036 pregleda 5 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO
Foto: BETAPHOTO

Protest na poziv pokreta Ekološki ustanak završen je ispred Vlade Srbije danas oko 15 časova, a sa skupa je upućen "ultimatum" predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da do Božića, 7. januara, "kaže Rio Tinto marš iz Srbije".

Organizatori protesta su najavili da će u suprotnom, Vučić "imati opštu mobilizaciju širom Srbije".

Jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je sa ovog skupa uvođenje moratorijima na iskopavanje litijuma u Srbiji, povlačenje prijava i sudskih procesa protiv učesnika prethodnih blokada saobraćaja širom zemlje i procesuiranje "onih koji su tukli građane" na tim skupovima.

protest Beograd
foto: BETAPHOTO

On je poručio kompaniji Rio Tinto da im je "propao svaki euro" koji su uložili u Srbiju, a predsjedniku Aleksandru Vučiću da su građani "umorni" od njega i da je "vrijeme za rastanak".

Učesnicima protesta, kojih je bilo više od hiljadu, obratila se i glumica Svetlana Bojković koja je kazala da se mora nastaviti s protestima protiv najavljenog projekta kompanije Rio Tinto jer su, kako je ocijenila, u pitanju "opstanak, život, zdravlje".

"To se ne smije dirati, prema tome marš Rio Tinto", rekla je Bojković.

Protest je protekao bez incidenata i bez vidljivog prisustva uniformisanih policajaca, a raskrsnica Nemanjine i Ulice kneza Miloša u Beogradu bila je blokirana za saobraćaj oko sat vremena.

Vulin: Pokušaj destabilizacije Srbije

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da su ekološki protesti pokušaji destabilizacije Srbije pred aprilske izbore.

„Samo se traži povod za haos. Povukli smo policiju sa protesta, jer policija ne može da obezbjeđuje nenajavljene skupove, a od nas nije ni tražena saglasnost“, kazao je Vulin na TV Pink.

Bonus video: