Sijarto: Mađarska će staviti veto ukoliko EU predloži sankcije Dodiku

"I zato, bolje je da svako ko prijeti sankcijama ode u Banjaluku ili Sarajevo i da sjedne da se konsultuje sa onima na koje se to odnosi", rekao je Sijarto

3233 pregleda 1 komentar(a)
Sijarto, Foto: Boris Pejović
Sijarto, Foto: Boris Pejović

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto ponovio je danas da će Mađarska staviti veto ukoliko EU predloži sankcije za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Sijarto je to rekao na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem u Skoplju, ističući da Budimpešta smatra da uvođenje sankcija na Zapdnom Balkanu nije ispravno.

"Što se tiče uvođenja mogućih sankcija Dodiku želim jasno da kažem koji je stav Mađarske. Ukoliko se Dodiku uvode neke sankcije mi ćemo staviti veto, jer smatramo da uvođenje sankcija na Zapadnom Balkanu nije dobar korak i da bi bilo mnogo uputnije da ti koji prijete vođama Srba u BiH sjednu lično sa njima, prije nego što podnesu predlog o sankcijama", rekao je šef mađarske diplomatije.

Prema njegovim riječima, EU o pitanjima Zapadnog Balkana treba da razgovara sa predstavnicima Zapadnog Balkana.

"I zato, bolje je da svako ko prijeti sankcijama ode u Banjaluku ili Sarajevo i da sjedne da se konsultuje sa onima na koje se to odnosi", rekao je Sijarto.

Njemačka vlada je prošle sedmice pozvala EU da uvede sankcije srpskom članu Predsjedništva BIH Miloradu Dodiku, navodeći da su za Njemačku neprihvatljivi Dodikovi pokušaji da odvoji Republiku Srpsku u dijelu oružanih snaga, sudstva i poreskog sistema.

Sijarto je i juče na Fejsbuku napisao da će Mađarska uložiti veto na eventualni predlog uvođenja sankcija Miloradu Dodiku.

Bonus video: