Milanović: Ići ću u BiH, neće me spriječiti moralni bukači

Upitan je li MUP donio odluku o otkazivanju posjete, Milanović je odgovorio da na kraju uvijek odluku donosi on. "Ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjeću bez toga", dodao je Milanović

5698 pregleda 2 komentar(a)
Milanović, Foto: Reuters
Milanović, Foto: Reuters

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da će ponovo ići u Bosnu i Hercegovinu (BiH) i da ga u tome neće spriječiti moralni bukači.

"Neka se nose. Mene nikakvi moralni bukači neće spriječiti", rekao je Milanović novinarima u Zagrebu, dan pošto je iz bezbjednosnih razloga otkazana njegova posjeta Travniku i Novoj Biloj u BiH, prenijela je N1 televizija.

Upitan je li MUP donio odluku o otkazivanju posjete, Milanović je odgovorio da na kraju uvijek odluku donosi on.

"Ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjeću bez toga", dodao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske je rekao da "ne može da bude prijatelj sa svakim".

"Ako sa nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu", rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik je izjavio da razumije ponašanje Milorada Dodika koji ih "uporno provocira, zato što mu gaze po prstima cijelo vreme".

"Razumem to ponašanje, ali ga ne podstičem", naveo je Milanović ocijenivši da Dodik ima posla sa "profesionalnim lažovima koji bi pokrali cijelu jednu zajednicu, bosanskohercegovačke Hrvate".

Na pitanje pomažu li njegove izjave Hrvatima u BiH, Milanović je odgovorio da pomažu, jer bi inače bili izloženi stihiji. On je zamjerio Vladi Hrvatske da ne čini dovoljno da zaštiti Hrvate u BiH ocijenivši da je pogriješila što nije iskoristila instrumente koje ima u Briselu i blokirala zaključke o BiH u kojima se ne pominje konstitutivnost Hrvata.

Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji. Najmanji su, ali oni su jezičak na vagi za opstanak države. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, moralnih kamatara ne voli, onda super, rekao je hrvatski predsjednik.

On je podsjetio da je biviši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović posjetio Ahmiće gdje su Hrvati počinili strašan zločin, rekavši da je "to dovoljno sa hrvatske strane". Milanović je dodao da je u Vitezu, gdje su ubijana djeca hrvatske nacionalnosti nije vidio "drugu stranu".

Bonus video: