Putin: Vučić da računa na nastavak konstruktivnog dijaloga i prisnog zajedničkog rada

Kako stoji u saopštenju, "dijalog Rusije i Srbije odgovara temeljnim interesima bratskih naroda i doprinosi obezbjeđenju stabilnosti i bezbjednosti na evropskom kontinentu", naveo je Putin u pismu

6372 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da računa na "nastavak konstruktivnog dijaloga sa njim i prisnog zajedničkog rada na aktuelnim pitanjima bilateralne, regionalne i međunarodne agende".

Putinovo pismo Vučiću je uručio ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, na sastanku održanom 22. decembra u Predsjedništvu Srbije.

Kako stoji u saopštenju, "dijalog Rusije i Srbije odgovara temeljnim interesima bratskih naroda i doprinosi obezbjeđenju stabilnosti i bezbjednosti na evropskom kontinentu", naveo je Putin u pismu.

Putin je u pismu Vučiču naveo i da su njihovi "nedavni pregovori u Sočiju u punoj mjeri potvrdili čvrstinu strateškog partnerstva Rusije i Srbije i dozvolili da zacrtaju nove perspektive uzajamno korisne saradnje u više pravaca".

Vučić i Putin sastali su se u Sočiju 25. novembra, kada su razgovarali o pitanjima isporuke gasa Srbiji, situaciji sa Kosovom i drugim bilateralnim pitanjima.

Na sastanku je dogovorena snižena cijena ruskog gasa za Srbiju i povećanje uvoza.

Vučić se poslednji put sastao sa Putinom u junu 2020. godine, kada je prisustvovao vojnoj paradi Moskvi povodom obilježavanja 75-ogodišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Upravo zbog saradnje sa Rusijom Srbija je na meti kritika sa zapada zbog toga što kao zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju još uvijek nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Bonus video: