Na Kosovu počinju restrikcije struje

Kosovo sada uvozi oko 40 odsto svojih potreba za električnom energijom

4175 pregleda 3 komentar(a)
Foto: reuters
Foto: reuters

Kosovska elektrodistributivna kompanija (KEDS) saopštila je da je prinuđena da od danas počne sa restrikcijama struje zbog niske domaće proizvodnje i visokih uvoznih cijena energije.

Prema KEDS-u, očekuje se da će restrikcija trajati oko dva sata i pogodiće sve potrošače u različito vrijeme.

"Posljednjih dana elektroenergetski sistem zemlje je preopterećen. Istovremeno, suočen sa najvećom svjetskom krizom električne energije, Operator tržišta - KOSTT je, na osnovu važećih zakona, naložio da se počne sa restrikcijama električne energije. Ova ograničenja biće oko dva sata i pogodiće sve potrošače u različito vrijeme, osim hitnih službi", navodi se u saopštenju.

Za sada će restrikcije trajati samo naredna 24 sata, dok se za sljedeće dane očekuju nova uputstva KOSST-a, prenijela je Beta.

Istovremeno se pozivaju potrošači električne energije na maksimalnu uštedu električne energije i, gdje je to moguće, korišćenje alternativnih oblika grijanja.

Kosovo zavisi od proizvodnje struje u zastarjelim elektranama na ugalj. Zbog nestanka struje, mnoga preduzeća i domaćinstva koriste prenosive agregate.

Vlada Kosova je obezbijedila 20 miliona eura za uvoz električne energije, što je, prema riječima premijera Aljbina Kurtija, do sedam puta više nego tokom istog perioda prošle godine kada je cijena iznosila oko 60 eura za megavat sat, piše Rojters. Kosovo sada uvozi oko 40 odsto svojih potreba za električnom energijom.

Bonus video: