Ksenofobna i rasistička ideologija

Neke bošnjačke stranke su pozvale na zabranu Orbanove planirane zvanične posjete Sarajevu

7518 pregleda 16 komentar(a)
Orban, Foto: JOHANNA GERON
Orban, Foto: JOHANNA GERON

Zvaničnici Bosne i Hercegovine i vjerski lideri osudili su juče komentare mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovog portparola da je integracija BiH u Evropsku uniju izazov zbog njene velike muslimanske populacije.

Orbanov portparol Zoltan Kovač je objavio na Tviteru da "izazov sa Bosnom predstavlja to kako integrisati zemlju sa dva miliona muslimana".

Tokom dugačkog govora u utorak u Budimpešti, Orban je rekao da Mađarska podržava težnje BiH da se pridruži EU, dodavši da kao članica EU, Mađarska mora da mobiliše puno energije kako bi prevazišla "zamor od proširenja koji je zahvatio Evropsku uniju".

"Dajem sve od sebe da objasnim velikim evropskim liderima da iako je Balkan možda udaljeniji od njih nego od Mađarske, pitanje upravljanja bezbjednošću države u kojoj živi dva miliona muslimana je ključno i za njihovu bezbjednost".

Reakcije u BiH su bile burne, a neke bošnjačke stranke su pozvale na zabranu Orbanove planirane zvanične posjete Sarajevu, prenio je AP.

"Bude li se pokazalo da je ova izjava premijera Orbana tačna, onda svi u Evropi, a ne samo muslimani BiH i Islamska zajednica u njoj, imamo razloga za brigu", izjavio je poglavar Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) Husein Kavazović, dodavši da očekuje da Orban objasni šta je tačno mislio kada je to rekao.

On je istakao da su muslimani u BiH u pretežnoj većini pripadnici bošnjačkog naroda, kao što su katolici većinski pripadnici hrvatskog naroda, a pravoslavci pripadnici srpskog naroda.

Dodao je da su Bošnjaci stari evropski narod i da, zajedno sa druga dva bosanskohercegovačka naroda, određuju i podnose sudbinu BiH od najstarijih vremena.

"Navedena izjava premijera Orbana sugeriše monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u BiH i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani", ocijenio je Kavazović.

Prema njegovim riječima, "ako ksenofobne i rasističke ideologije postaju osnova na kojoj se zasnivaju politike ujedinjene Evrope ili njenih članica, onda to sve vraća u neka, ne tako davna vremena prošlosti kada se evropsko jedinstvo pokušavalo izgraditi na sličnim fašističkim, nacističkim, nasilnim i genocidnim ideologijama koje su dovele do holokausta i drugih strašnih zločina".

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) nazvao je sramnom i bezobraznom izjavu Zoltana Kovača.

On je naveo da su pravi izazovi za EU "radikalne, ksenofobne, rasističke politike, čiji se zagovornici javljaju ovih dana", dodavši da neće biti EU ako takve politike budu imale budućnost.

"Nije za EU izazov kako integrisati dva miliona muslimana, jer smo mi autohton evropski narod, koji oduvijek živi ovdje i mi smo Evropljani", kazao je Džaferović.

On je ocijenio da se EU treba graditi na jedinstvu različitosti, na zaštiti individualnih ljudskih sloboda i prava, kao i na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

"Mi vjerujemo u takvu EU i u takvu EU želimo da idemo, a ne EU koju zagovara Orban i klika, koja se juče javila tim sramnim porukama", naveo je on za sarajevsku televiziju Hajat.

Mađarski premijer je tokom govora u utorak takođe rekao da se njegova vlada protivi uvođenju sankcija lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, kao što je predložila Njemačka, zbog njegovih separatističkih stavova. Orban je ocijenio da bi takav potez dodatno podrio stabilnost zapadnog Balkana.

"Sarajevo je izgubilo živce, napada sve - Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, evo sada i Mađarsku. Da ne pričam o Rusiji", rekao je juče Dodik, misleći na podršku koju je navodno dobio od tih država.

Bonus video: