"Vučić nas je nazivao gomilom seoskih pijanica, a sada se vraća na koljenima"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji podržava rudnik, rekao je da se neće nastaviti sa ovim projektom ako ga zemlja ne podrži i ako se ne primjenjuju ekološki standardi

23429 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američki list "Fajnenšl tajms" objavio je danas tekst o izveštaju iz doline Jadar o rudniku litijuma koji planira kompanija Rio Tinto.

Grupe građana i udruženja okupljeni oko “Ekološkog ustanka” su organizovale proteste u prethodnom periodu zbog najave otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i usvajanja izmjena Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji.

U tekstu Fajnenšl tajmsa se, između ostalog, navodi i izjava jedne od aktivistkinja koja se protivi planiranom rudniku litijuma Marijane Petković koja je istakla da bi "dvadeset dva sela bila skroz izgubljena".

"Donedavno, naša borba je bila usamljena. Protesti su nam dali ogroman podsticaj, postavili nas na nacionalni nivo. Vučić nas je nazivao gomilom seoskih pijanica, a sada se vraća na koljenima", rekla je Petković.

Dolina rijeke Jadar u Srbiji je mjesto na kojem jedna od najvećih svjetskih grupacija „Rio Tinto“ želi da iskopa jedno od najvećih nalazišta litijuma u Evropi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji podržava rudnik, rekao je da se neće nastaviti sa ovim projektom ako ga zemlja ne podrži i ako se ne primjenjuju ekološki standardi, prenosi Nova.rs.

"Ljudi mogu da biraju... spreman sam da saslušam obije strane. Ako to nije moguće, nećemo to učniti", rekao je on za "Fajnenšel tajms" prošle nedjelje.

Rio Tinto, koji je obećao da će uložiti 2,4 milijarde dolara u izgradnju rudnika, insistirao je da neće odustati od razvoja i obećao je više dijaloga sa lokalnim stanovništvom. Odgovarajući na medijske izvještaje da će sa rudnikom pauzirati, navode da se projakt nastavlja istim tempom, prenosi Fajnenšel tajms.

Prva prodajna proizvodnja predviđa se za 2026. godinu, a do 2029. godine ovaj rudnik bi mogao da isporučuje 58.000 tona litijum karbonata godišnje - dovoljno za pogon više od milion električnih automobila.

Da bi prodobio mještane, renovirali su škole i sportske objekte. Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, Rio Tinto je otkupio imovinu dijela mještana po atraktivnim premijama.

Kako piše Fajnenšl tajm, pored ekonomskih posljedica, rudnik bi imao i geopolitički uticaj. Srbija je dio borbe za uticaj na Balkanu između EU, Rusije i Kine. Litijum bi omogućio Beogradu više uticaja u EU, koja je zaostala za Kinom u trci za materijale za baterije, a posebno Nemačkom čiji proizvođači automobila žele da nabavljaju baterije lokalno, a da ne zavise od Pekinga.

Srbija bi trebalo da organizuje predsjedničke i parlamentarne izbore u aprilu sljedeće godine, a ovo pitanje i zbog toga dobija na još većoj težini. Vučić je ovog mjeseca posjetio Jadar i rekao da mu to daje bolji uvid u stepen lokalnog otpora.

Bonus video: