Godfri: Do trajnog rješenja u odnosima Beograda i Prištine može doći samo pregovorima

"Rješenje ne smije da dođe ni iz Brisela, ni iz Vašingtona jer neće biti trajno. Do trajnog rješenja se može doći samo pregovorima Beograda i Prištine", rekao je Godfri za Tv Prva

3119 pregleda 0 komentar(a)
Godfri, Foto: Screenshot/Youtube
Godfri, Foto: Screenshot/Youtube

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je danas da do trajnog rješenja u odnosima Beograda i Prištine mogu doći samo te dvije strane putem pregovora i da one treba da se drže Briselskog sporazuma.

"Rješenje ne smije da dođe ni iz Brisela, ni iz Vašingtona jer neće biti trajno. Do trajnog rješenja se može doći samo pregovorima Beograda i Prištine", rekao je Godfri za Tv Prva.

On je izrazio očekivanje da će "Srbija i Kosovo uložiti više napora u normalizaciji odnosa u budućnosti zbog boljeg života svoje djece".

Upitan da prokomentariše ocjene, koje su se pojavile u medijima da imenovanja Kristofera Hila za njegovog nasljednika znači zaoštravanje politike Bijele kuće prema Srbiji, Godfri je rekao da da se politika Vašingtona prema Srbiji i Zapadnom Balkanu ne mijenja, bez obzira ko je ambasador SAD u Beogradu.

Odgovarajući na pitanje o uvođenju sakcija Miloradu Dodiku i zvaničnicima Republike Srpske (RS) zbog povlačenja RS iz pojedinih tijela BiH, koje je najavio specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, Godfri je rekao da sakcije jesu jedan od instrumenata ali da se SAD nadaju da Dodik shvata da je budućnost RS unutar BiH.

"Eskobar razumije da nestabilnost u BiH može imati strašne posljedice za nastavak ekonomskog rasta Srbije", rekao je Godfri i istakao da je važno što Srbija priznaje celovitost BiH.

Bonus video: