Beograd: Mulj i riječne struje otežavaju pretragu za nestalim mladićem iz Splita

"Bilo bi najsjanije da se nestali mladić u nekom trenutku javi iz nekog dijela Srbije i da kaže da se odlično proveo. Da kaže da je želio da se isključi iz spoljnog svijeta. To bi bilo najljepše što bi moglo da čujemo"

11292 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Potraga u Beogradu za nestalim mladićem iz Splita ušla je u peti dan.

Danas je proširena do Savskog mosta i restorana "Savanova".

Matej Periš, prije pet dana nestao je u Beogradu, gdje je došao povodom proslave Nove godine.

Potrazi su se, prenosi N1 priključili i ronioci Žandarmerije koji pretražuju riječno dno.

Njima pomažu i članovi "Mreže za spasavanje Srbije" koji se pomoću užadi spuštaju do nepristupačnih djelova uz samu obalu rijeke, gdje čamac ne može da priđe.

Igor Jončić iz Mreže za spasavanje Srbije kaže za N1 da mulj i riječne struje otežavaju pretragu, da za sada nema razloga da se oblast koja se pretražuje dalje širi, kao i da svi pokušavaju da pronađu tragove koji bi mogli da ukažu na to šta se sa Matejem Perišom desilo.

"Sa naše strane pretraga funkcioniše tako što svakog dana imamo brifing na kome odlučujemo šta ćemo raditi u tom danu, i rezimiramo šta smo radili dan prije toga. Za sada, ne radimo pretragu sa vode, jer nas konstantno stavljaju na čamce, a mi nemamo naš čamac. Radimo isključivo kopno, i one djelove gdje se zbog konfiguracije terena voda povukla. Spuštamo se upotrebom užadi, do vode i te polupotopljene šume", rekao je Jončić.

Kako navodi, on sa svojim kolegama obilazi djelove koji su za građane nepristupačni.

"Dešavaju se situacije da se pronađu tragovi, odjevni predmeti... Mi o ovom slučaju imamo površne informacije, što se nas tiče to je isto kao i da ne znamo ništa. Imamo opis, izgled i pravac gdje je mogao da nestane. Onda na osnovu toga pravimo konstrukciju za naše postupanje prilikom pretrage", kaže Jončić za N1.

Dodaje da u ovom slučaju postoje razni scenariji, ali napominje da se sve relevantne službe bave tim događajem. Postoje razne priče u medijima na osnovu kojih bi on mogao da dospije u vodu, ali je većina njih nerelevantna.

"Mi se rukovodimo tim lokalitetima gdje je on navodno viđen i od tog mjesta pretražujemo", precizira on.

Kaže da kada se traga za tijelom, vrijeme nije bitno, kao i da pronalazak zavisi od mnogih uslova.

"Vidjećemo koliko će vremena trebati ako treba da dođe do isplivavanja. Imali smo slučajeva da se to desilo tek nakon četiri do pet mjeseci. Ništa nije sigurno i zagarantovano. Što se vode tiče, sve se iz sata u sat, iz minuta u minut mijenja", napominje Jončić.

Navodi da vodostaj ide spasiocima u prilog, jer je rijeka u opadanju.

Govoreći o roniocima koji učestvuju u spasavanju, kaže da se koriste reflektori u noćnim uslovima, kao i da je ponekad uspješno tragati noću.

"Sva potencijalna mjesta koje vidite da se na njima zadržavaju predmeti, može biti mjesto gdje može da se zadrži bilo šta drugo. Pomjeranjem balvana, građe, i upotrebom jakih reflektora, može da se vidi šta je tu pri površini. Kada je u pitanju dan, to je nemoguće, osim nečega što se nalazi na samoj površini", kaže Jončić.

Mjesto koje sada MUP Srbnije pretražuje karakterišu i veoma jake riječne struje, koje dodatno otežavaju potragu.

"Bilo kakava spekulacija gdje bi moglo, i kako bi moglo, nije zahvalna i nije profesionalna. Ne bi bilo pametno time da se bavimo. Napominjem da bi bilo najsjanije da se nestali mladić u nekom trenutku javi iz nekog dijela Srbije i da kaže da se odlično proveo. Da kaže da je želio da se isključi iz spoljnog svijeta. To bi bilo najljepše što bi moglo da čujemo", rekao je Jončić za N1.

Bonus video: