Porfirije: Ostanimo slobodni, ali ništa manje odgovorni

Patrijarh srpski je istakao da SPC Božić „sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću čestita svim ljekarima i zdravstvenim radnicima, za koje uznosi molitve Bogomladencu Hristu“

4121 pregleda 3 komentar(a)
Porfirije, Foto: Savo Prelević
Porfirije, Foto: Savo Prelević

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je u Božićnoj poslanici Srbima na Kosovu, srpskoj „duhovnoj i nacionalnoj kolijevci“, da Crkva zna za njihova iskušenja i da će uvijek biti uz njih.

U poslanici koja će se čitati na Božić, 7. janura, u svim hramovima SPC, Porfirije je takođe pozvao sve na „pridržavanje razumnih mjera i preporuka“ nadležnih institucija protiv širenja koronavirusa, ali i „podsjetio sve i svakog na izbjegavanje isključivosti i poštovanje ljudskih sloboda“.

„U prazničnoj radosti Božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasijanju, gdje god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolijevci“, rekao je Porfirije.

„Mi im poručujemo da znamo za njihova iskušenja koja još uvijek traju, ali da je njihova Majka Crkva sve do sad bila uz njih i da će uvijek biti“, naveo je.

„Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakom mjestu vašega življenja“, dodao je patrijarh SPC.

„Svaki pravoslavni dom postaje mali Vitlejem u kojem nas prožima smisao badnjaka i toplina slame, u kojem zajedno pjevamo uzvišenu pjesmu: ‘Rođenje tvoje, Hriste Bože naš, obasja svijet svjetlošću razuma'“, dodao je Porfirije.

On je u poslanici istakao da se Božić slavi „u svijetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumijevanja, nepovjerenja i netrpeljivosti, sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma”.

„U suštini“, kako je naveo, „vrhunskih vrijednosti globalnog potrošačkog mentaliteta“.

„Pored toga u svijetu stalnih promjena, u kojem se jedino ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti, današnjem čovjeku kao da suštinski ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji”, naglasio je.

Sve to, dodao je patrijarh „govori o atmosferi koju je zaista proročki opisao nobelovac Ivo Andrić rekavši da stvarna i najveća opasnost nije u opasnostima koje nam zaista prijete, nego u strahu koji je u nama“.

„Otklonimo sjenku straha uprkos teškoćama i sa čvrstom vjerom u Boga proslavimo rođenje Bogočovjeka, čije nas novozavjetno ime Emanuil krijepi moćnim doslovnim značenjem njegovim – sa nama je Bog“, poručio je Porfirije u Božićnoj poslanici.

On je istakao da SPC Božić „sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću čestita svim ljekarima i zdravstvenim radnicima, za koje uznosi molitve Bogomladencu Hristu“.

„Molim se i za bolne da što prije ozdrave i da zaraza koja je napala svijet prođe“, rekao je patrijarh.

Kako je naveo, Crkva se moli i da „mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa, nego da imamo čvrsto povjerenje u Boga, istinskog Ljekara duše i tijela naših“.

Takođe, „da nas osjećaj straha, podstaknut preporučivanom ‘socijalnom distancom’, ne omete u činjenju onoga što je na korist naših bližnjih i zajednice kojoj pripadamo u svakom pogledu: duhovnom, porodičnom, poslovnom“.

„Za nas pravoslavne hrišćane trajno važi pouka: ‘Vidio si lice brata svoga, vidio si Boga svoga'“, naglasio je Porfirije.

Prema njegovim riječima, „ona je skovana vjekovnim ispitivanjem naše bogolike prirode, uvijek okrenute opštenju sa Bogom, braćom i sestrama, i svekolikom prirodom“.

„Crkva stoga poziva da se za vrijeme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mjera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima živi naš narod, ali isto tako ona podsjeća sve i svakoga na izbjegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrjednijeg Božjeg dara danoga čovjeku“, poručio je Porfirije.

„Imajući na umu“, dodao je, „poziv Apostola Pavla: ‘Stojte, dakle, čvrsto u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, i ne dajući se u jaram ropstva uhvatiti’, ostanimo slobodni, ali ništa manje odgovorni, čuvajući i druge i sebe“.

Bonus video: