Plenković kaže da nema širinu slike o Perišu, MUP Srbije ga poziva da ne ometa potragu

Nenad Periš, otac Mateja, ispričao je hrvatskim medijima da je razgovarao sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i da će potragu nastaviti i tokom Božića

21466 pregleda 4 komentar(a)
Plenković, Foto: BETAPHOTO
Plenković, Foto: BETAPHOTO

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je, povodom nestanka Splićanina Mateja Periša u Beogradu, da mu se čini da ne dobijaju od nadležnih zvanične informacije do kraja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pozvalo je hrvatskog premijera da svojim komentarima "ne ometa" pripadnike srpske policije u potrazi za Perišem, prenosi N1.

"Jako mi je žao, u kontaktu sam od prve sekunde i sa Božinovićem (hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova), ministrom spoljnih poslova, kao i sa svim predstavnicima srpskih vlasti. Imam utisak da nemamo širinu slike, nadamo se najboljem. Dok nemamo zvanične informacije do kraja, osim interesa za to i izražavanja žaljenja, ne mogu da komentarišem bilo čije izjave“, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade Hrvatske je dodao da "nije bitno šta je rekao Vulin".

"Riječ je o hrvatskom državljaninu koji je za praznike otišao u Beograd i zanima me da saznamo potpunu informaciju", zaključio je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, prenosi N1, pozvalo je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da svojim komentarima "ne ometa" pripadnike srpske policije u potrazi za državljaninom Hrvatske Matejom Perišem, koji je u novogodišnjoj noći nestao u Beogradu.

Iz tog ministarstva su optužili predsjednika Vlade Hrvatske da "nema poštovanja za trud srpske policije".

"Svi policajci u Policijskoj upravi za grad Beograd, kao i pripadnici riječne jedinice, ronilaca Žandarmerije, UKP i svih drugih linija rada, ne pitajući za praznik ili radno vrijeme, daju sve od sebe da se nestanak razriješi i istina sazna. To bi radili za svako ljudsko biće i jedino što nas ne zanima je državljanstvo ili nacija čovjeka za kojim tragamo", piše u saopštenju MUP.

Pozvali su premijera Hrvatske da "pokaže poštovanje" prema porodici nestalog i da svojim "besmislenim komentarima o nestanku mladića, gosta Beograda", ne ometa pripadnike srpske policije.

Otac nestalog mladića: Potraga će se nastaviti i tokom Božića

Nenad Periš, otac Mateja, ispričao je hrvatskim medijima da je razgovarao sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i da će potragu nastaviti i tokom Božića.

Otac nestalog Splićanina za Jutarnji list je rekao da moli da se poštedi od pritiska javnosti njegova porodica.

"Upravo sam se vratio sa sastanka sa ljudima iz MUP-a Srbije koji vode potragu za Matejem i uvjerili su me da će nastaviti jednakim intenzitetom traganje iako je u petak Božić. Dobio sam samo načelne informacije i mogu vam sada potvrditi da oni imaju izdvojen DNK za poređenje. Ja ne tražim i ne zanimaju me pojedinosti već samo da se riješi ova situacija“, kaže Matejev otac Nenad Jutarnjem listu.

Ujedno je uputio apel i molbu medijima, ali i poruku javnosti u Srbiji.

"Čuo sam da su se u Splitu novinari pojavili pred kućnim vratima moje porodice. Molim Vas i apelujem da moju porodicu poštedite i ako vam trebaju bilo kakve informacije da me kontaktirate. Shvatite da je i za mene i moju porodicu ovu specifična situacija. Ujedno želim zahvaliti svima i u Hrvatskoj i Srbiji, ali i svima koji nam šalju poruke podrške. Svima u Srbiji želim da provedu današnji badnji dan i sutrašnji Božić sa svojim porodicama i u miru", rekao je Nenad Periš, a prenosi nova.rs.

Danas je sedmi dan kao policija traga za Perišem kog su sigurnosne kamere posljednji put usnimile kako trči ulicama oko Beton hale. Periš se kobne večeri veselio sa prijateljima u klubu "Gotik" odakle je istrčao u nepoznatom pravcu.

Njegovi prijatelji su poligrafski ispitani i vratili su se u Hrvatsku.

Bonus video: