Srbija: Završeni protesti u Beogradu i Novom Sadu, za naredni vikend najavljena radikalizacija protesta

Širom Srbije organizovane nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto

56886 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Sa ranijeg protesta, Foto: Betaphoto
Sa ranijeg protesta, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 08.01.2022. 14:51h

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za danas nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto.

Okupljanje na blokadama u više gradova, prema najavama, počinje oko 13 sati.

14:36 - Zbog protesta je bio obustavljen i saobraćaj na dionici Užice-Zlatibor, kao i u Preljini kod Čačka.

14:09 – Uprkos najavama da će blokada kod Sava centra trajati do 16 časova, građani su se oko 14 časova razišli sa auto-puta i saobraćaj je ponovo prohodanm prenosi N1.

14:04 - Blokada auto-puta kod Novog Sada je završena, i građani se razilaze sa te saobraćajnice, prenosi N1. Organizatori kažu da su zadovoljni kako je protest protekao.

13:56 - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocijenila je da "dio političara i lažnih ekologa" želi potpunu zabranu izrade studije o uticaju projekta Jadar na životnu sredinu jer "znaju da će pokazati da sve vreme lažu i obmanjuju javnost".

Ona je kazala i da "pojedinci zarad ostvarivanja političkih ambicija i ciljeva, spremni da svoj interes stave iznad interesa čitavog društva".

"Zahtjevi da iz zemlje odu sve rudarske kompanije koje su u skladu sa zakonima dobile istražna prava, nemaju veze ni sa ekologijom, niti sa zaštitom životne sredine", navela je Mihajlović.

Ona je optužila organizatore protesta da "žele da unište investicioni ambijent i ugroze sigurnost poslovanja".

"Ne bori se zdraviju životnu sredinu blokadama, vraćanjem u prošlost i zaustavljanjem razvoja. Oni koji zastupaju takvu politiku ne treba da se kriju iza ekologije, već da sa tom politikom izađu na izbore", kazala je Mihajlović.

13:50 - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će od Brnabić tražiti "jasnije argumente od vike organizacija koje finansira Rokfeler" kako bi podržao eventualnu odluku vlade o povlačenju svih dozvola datih kompaniji Rio Tinto.

Vulin je kazao da će i od Vučića tražiti da iznese stav o mogućem povlačenju dozvola za iskopavanje toj kompaniji jer kako je rekao, zna da Vučić "ne prima naređenja ni od siledžija ni od stranaca".

"Moj glas ne može da se očekuje na osnovu sile koja nam prijeti već na osnovu potreba Srbije i njenog razvoja. Dok ne dobijem argumente koji se ne zasnivaju na neprijavljenim i nelegalnim protestima, prebijanju mirnih građana koji koriste svoje ustavno pravo i slobodno se kreću, dok mi se ne objasni zašto je grupa siledžija važnija od pravne procedure, neću se izjasniti", naveo je Vulin. 13.44 - Jedan od organizatora protesta u Novom Sadu Miran Pogačar sa blokiranog autoputa u tom gradu poručuje da se planira da sledeće nedjelje bude organizovan protest na jednom mjestu u Srbiji i da će on biti radikalizovan, prenosi N1.

13:16 - U Novom Sadu je izbilo više incidenata - građani koji čekaju u kolonama izlaze iz automobila kako bi se raspavljali sa ljudima koji blokiraju, i bune se što im se ugrožava sloboda kretanja.

13.05 - N1 prenosi da su građani blokirali auto-put u Beogradu kod Sava centra. Priikom izlaska građana na saobraćajnicu, došlo je i do incidenta kada je jedan vozač izašao i svog automobila i pokušao fizički da se obračuna sa demonstrantima.

12:50 - Okupljanje na blokadama zakazano je za 13 sati.

11:43 - Pokret Ekološki ustanak saopštio je, povodom izjave Brnabić, da su nju i Vučića na to primorali pobunjeni građani, ali da se, prije toga, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

"Moramo vidjeti ko je i kad šta potpisao, da bismo znali, ako bude tražena nekakva odšteta, ko će taj ceh i da plati", navodi u saopštenju Ekološki ustanak.

10:28 - Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije blizu odluke da ispuni sve zahtjeve vezane za zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji, ali je dodala da Vlada "nije za to da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bude protiv njihovih odluka".

"Mi (Vlada Srbije i predsjednik) smo jedan tim i ja, kao predsjednica Vlade, mislim da je to najbolja politika", kazala je Brnabić.

Dodala je da je potrebno da se procijeni koliki bi bili dugovi države Srbije ukoliko se zabrani otvaranje rudnika kompanije "Rio Tinto".

"Hajde da vidimo šta smo dužni. Ne želite Rio Tinto, ne želite iskopavanja, u redu. Dajte da vidimo šta smo dužni, dajte da isporučimo račun koji su oni, bivša vlast, napravili, da vidimo kako mi to možemo da platimo. Vlada Srbije je blizu toj odluci", rekla je Brnabić.

8:39 - Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić izjavio je da to što zakoni o referendumu i eksproprijaciji nisu stupili na snagu "ne znači da je time završena priča oko kompanije 'Rio Tinto'".

"U ovoj zemlji se (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić pita za sve i ako on kaže da to nije gotovo, onda to sasvim sigurno nije gotovo. On sigurno ima neku vrstu lične obaveze prema njima", rekao je Pajtić za list Nova.

Pajtić je rekao da "neko iz režima ima privatan aranžman sa Rio Tintom", podsjećajući na riječi ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, koja je rekla da ne postoji ugovor sa "Rio Tintom", dok Vučić tvrdi "da će Srbija platiti milijardu eura odštete toj kompaniji ako se ne dozvoli otvaranje rudnika".

Pajtić, koji je i bivši predsjednik Demokratske stranke, ocijenio je da će ekološka borba protiv "uništavanja Srbije" trajati još dugo i da je "namjerno spuštena lopta" od strane aktuelne vlasti pred najavljene aprilske izbore.

8:34 - Iz Ekološkog ustanka za Nova.rs su najavili da će ukoliko država ne pokaže ugovore i obaveze koje Srbija ima prema Rio Tintu, protesti i blokade biti radikalniji od 15. januara.

"Ekološki ustanak je krajem decembra dao rok Vladi Republike Srbije da do 7. januara, stavi na uvid sva dokumenta koja su u ime nas, građana Srbije, potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim zavisnim privrednim društvima u Srbiji. Taj rok je istekao. Građani imaju zakonsko pravo da znaju šta njihovi predstavnici potpisuju i obećavaju u njihovo ime. Takođe, zahtijevali smo poništavanje uredbe Vlade o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namjene za projekat “Jadar” koji Rio Tintu omogućava dobijanje građevinske dozvole. Ne zanimaju nas više nikakva opravdanja i spinovi predstavnika režima. Projekat Jadar mora stati odmah. Ukoliko predsjednica Vlade, Ana Brnabić to ne uradi, sledeće subote će biti organizovane duže i brojnije blokade puta, ali se planira i dalja radikalizacija protesta", poručuju iz Ekološkog ustanka.

Bonus video: