Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži od Kvinte i EU da omoguće održavanje referenduma o ustavnim promjenama

Kancelarija je u saopštenju navela da je molbu diplomatama uputila jer Priština nije dala zeleno svjetlo za sprovođenje procesa referenduma na prostoru Kosova

3175 pregleda 0 komentar(a)
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je danas da je od ambasadora zemalja Kvinte, Brisela kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka koji je posrednik u komunikaciji Beograda i Prištine, zatražila da bude omogućeno održavanje predstojećeg referenduma o ustavnim promjenama na Kosovu.

Kancelarija je u saopštenju navela da je molbu diplomatama uputila jer Priština nije dala zeleno svjetlo za sprovođenje procesa referenduma na prostoru Kosova.

Još je navela da je povodom održavanja referenduma, 16. januara, uputila na vrijeme zahtjev Misiji OEBS na Kosovu da u skladu sa mandatom "operativno sprovede na terenu proces glasanja, odnosno referendumsko izjašnjavanje građana Srbije".

"Iz ove međunarodne misije smo obaviješteni 22. decembra da je OEBS u skladu sa poverenim mandatom spreman da, kao i do sada, organizuje referendum na prostoru Kosova i Metohije, ali da vlasti Privremenih institucija samouprave u Prištini nisu dale zeleno svjetlo za sprovođenje referenduma", navodi se u saopštenju.

Kancelarija je navela da Priština i te kako zna da sva komunikacija Beograda i Prištine ide preko Brisela, tj. u slučaju organizovanja glasanja i izbornog procesa dodatno i preko Misije OEBS na, a u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244".

U saopštenju je ocijenjena kao "apsolutno zlonamjerna" svaka plasirana vijest od strane Prištine kako se Beograd po pitanju referenduma nije njima obratio.

Navedeno je da Priština spinovanjem pokušava da zamaskira najdirektnije kršenje ljudskih prava Srbima, i to, kako je ukazano, odlukom da im se zabrani pravo glasa i izjašnjavanja.

"Zbog toga su tumačenja i poruke koje prethodnih dana po ovom pitanju stižu iz Prištine potpuno netačne i krajnje maliciozne", navela je Kancelarija.

Navedeno je da su netačne i maliciozne poruke iz Prištine da će Srbima sa Kosova biti omogućeno da glasaju preko Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom.

Dodaje se da je to "od strane Prištine izmišljeno institucionalno tijelo", te precizira da "takva institucija ne postoji ni na terenu, ni u jednom jedinom sporazumu, već postoji isključivo u imaginaciji prištinskih političara".

"Jedino što po sporazumu iz Brisela postoji i funkcioniše jeste institucija oficira za vezu čiji mandat nije ni da sprovodi, ni da organizuje referendumsko izjašnjavanje, već da olakša komunikaciju između Beograda i Prištine", saopštila je Kancelarija.

Bonus video: